Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Column


Afval

Soms heb je het gevoel, dat je belazerd wordt. Maar je kunt er niet precies de vinger op leggen, wat er aan de hand is. Dat gevoel bekruipt me, als ik de resultaten zie van het verwerkte afval in deze gemeente.

Volgens officiële cijfers is er bijna 300.000 kilo extra aan gft-afval (groente, fruit en tuinafval) gescheiden. Ook is er meer glas ingeleverd: 65.000 kilo en aan plastic hebben inwoners 180.000 kilo extra ingeleverd. Een totaal van 545.000 kilogram. De conclusie, die er dan door bestuurders al snel aan gekoppeld wordt, is dat het nieuwe afvalsysteem werkt. Inwoners willen wel degelijk afval scheiden, als dat betekent dat hun kosten omlaag gaan.

Maar dan ga ik iets verder graven in die officiële cijfers. En wat blijkt? Het restafval is verminderd. En niet met die 545.000 kilo, maar met zelfs 887.788 kilo! Waar zijn die 342.000 kilo gebleven??!! Al dat afval is toch niet in rook opgegaan? Is dat allemaal gedumpt langs de weg? Een gemeentelijk woordvoerder kan alleen vermoedens uitspreken: ,,Wat mee kan spelen, is dat 'illegale' containers die mensen soms zelf hadden, niet meer geleegd worden en dat er in het verleden ook nog wat bedrijfsafval van bedrijven aan huis werd opgehaald. Het overzicht is niet compleet en geeft alleen de belangrijkste afvalstormen weer. De belangrijkste verklaring voor het verschil is dat er naast gft, glas en PMD nog een groot aantal andere gescheiden afvalstromen zijn, zoals papier, textiel en álle afvalstromen die bij de milieustraat worden aangeboden. Dat betreft een aanzienlijke hoeveelheid en deze afvalstromen zijn meestal relatief zwaar. Tenslotte is het niet meer mogelijk om 'illegaal' afval in verzamelcontainers te gooien, omdat deze nu afgesloten zijn.''

Zijn dit logische verklaringen? Misschien, waarde columnlezer. Pas begin volgend jaar kan de gemeente laten weten hoeveel restafval er écht is verdwenen. Ik houd het voor u in de gaten, al zal ik niet bovenop het afval gaan zitten!