Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Column


Debilisering

We hadden nogal wat regenval de afgelopen weken. Het werd ook hoog tijd, want de vruchtbare bodem had dat water ook wel nodig na die prachtige droge zomer. Maar ja, niet al mijn buren hebben een groene tuin en veelal liggen de tuinen vol met antracietgrijze tegels, die geen water doorlaten. Met het gevolg, dat het regenwater bij de buren richting mijn voordeur gaat.

Gelukkig had de gemeente een berichtje op Facebook geplaatst. Maar of dat nou echt geholpen heeft? Er stond: ,,In de hele regio is wateroverlast door de hevige regenval. Als gevolg van de grote hoeveelheden regen heeft het riool meer tijd nodig om al het water af te voeren. Er kunnen grote plassen op de straten liggen en uw toilet en fonteintjes kunnen gaan borrelen.'' Ja. Dus?!

Ik lees verder in het bericht: ,,Probeer eventuele schade door wateroverlast zoveel mogelijk zelf te voorkomen. Dreigt het water binnen te komen? Zet zandzakken voor de deur. U kunt deze bij de bouwmarkt kopen.'' Direct scheurde ik naar de bouwmarkt, kocht daar 100 zandzakken en legde ze bovenop elkaar voor de voordeur. Het hielp niet; het water stroomde gewoon door de kieren van het huis. Een telefoontje naar de gemeente leverde een oplossing; ik moest die zandzakken niet alleen voor de deur, maar langs mijn hele huis leggen.

Maar ook dat hielp voor geen meter. Het water bleeft het huis binnenstromen. Toch maar die handige buurman gevraagd. Hij had wél een goede tip. Je moet die zandzakken eerst vullen met zand! Dat had de gemeente op de Facebookpagina niet vermeld...

Bovenstaand verhaal is natuurlijk verzonnen, waarde columnlezer. Deze column is in feite een oproep tegen de debilisering van deze maatschappij. En aan de inwoners om zelf ook nuchter na te denken. Zo kreeg een telefoniste van het gemeentehuis vorige herfst een belletje van een inwoonster. Ze beklaagde zich er over, dat er bladeren van een boom in haar tuin lagen en dat de gemeente langs moest komen om die bladeren op te ruimen. Maar dat moest wel binnen een half uur gebeuren, anders zou de wind de bladeren wegblazen! Voor de langzame lezer: het 'probleem' lost zich dus vanzelf op.

Dus; woon je in een huur- of koophuis? Denk eerst eens goed na over wat je moet doen, de volgende keer als er regen- sneeuw- of bladval is. Misschien is het ook een goed moment om het hier met je buren over te hebben en te kijken hoe je samen kunt optreden bij dit soort situaties. Het geeft jezelf gemoedsrust en het zorgt nog voor een verhoging van het nabuurschap ook!