Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Dwingende duurzaamheidsmaatregelen


[NIEUWKOOP] Het gemeentebestuur moet 'dwingende maatregelen' invoeren richting inwoners en bedrijven. Anders worden de duurzaamheidsdoelstellingen niet gehaald. Dit advies kregen de gemeenteraadsleden te horen van Peter Struik, directeur van de Rekenkamer.

Struik gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering een toelichting op het onlangs verschenen rapport 'Op reis naar een duurzaam Nieuwkoop'. In dat rapport staat, dat deze gemeente nog lang niet klaar is voor de eis om over zo'n twintig jaar helemaal klimaatneutraal te zijn. In zijn laatste optreden als rekenkamerdirecteur stelde Struik: ,,Nieuwkoop werkt voor duurzaamheid samen in Holland Rijnland. Het wordt langzamerhand tijd om evalueerbare doelen te stellen. Je moet het akkoord van Parijs nu vertalen in harde doelstellingen. Dan is het voor de hand liggend, om dit regionaal te doen. Er lopen nu onderhandelingen over de nieuwe nationale energieagenda. Het gaat zich aanzien, dat er vanuit de rijksoverheid bindende maatregelen worden opgelegd om regionale strategieën te ontwikkelen.''

En daarmee wordt het ook tijd voor de gemeenteraad om zich duidelijk op te stellen richting het college van burgemeester en wethouders, zo adviseert de rekenkamer. Door eisen te stellen richting datzelfde college om te komen met 'dwingende duurzaamheidsmaatregelen'. De raadsleden gaan nog praten over de vraag, of zij dit ook gaan doen. En of dit wel of niet samen met de inwoners moet gebeuren. Over enkele maanden moet het college dan komen met een voorstel, hoe Nieuwkoop de komende decennia van het gas af gaat en hoe de energie 100% duurzaam moet worden opgewekt.

Tijdens de discussie gaf raadslid René Carlier (Natuurlijk Nieuwkoop) aan, wel wat te voelen voor ,,het betrekken van inwoners, organisaties en bedrijven''. Maar veel steun lijkt hij daar niet bij te krijgen. Fractievoorzitter Annette Pietersen (D66): ,,Wij geloven er niet in, dat het van onderop moet komen.'' Raadslid Brent Wijshijer (CDA): ,,Een extra participatietraject opstarten is overdreven.'' Fractievoorzitter Lizet Keijzers (SBN) vond het wel een goed idee om ,,te leren van andere partijen om ons heen.'' Dat waren woorden naar het hart van Carlier: ,,Wij hebben er de ballen verstand van. Wij moeten het ook nog leren.''