Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 september 2018

Einde dreigt


Voor dorpsraad Rondom de Plassen

Langeraar / Papenveer – Het voortbestaan van dorpsraad Rondom de Plassen wordt bedreigd. Als er niet snel inwoners zijn, die zich voor deze dorpsraad willen inzetten, is het einde verhaal. Vice voorzitter Cor Heemskerk en algemeen bestuurslid Harry Otto luiden de noodklok.

Zeven jaar lang komt een klein groepje inwoners op voor de belangen van hun dorpsgenoten. En ze hebben best wat succesjes geboekt. Zo is de dorpsraad Rondom de Plassen de medeoprichter van het wandelvoetbal bij voetbalvereniging Altior en praten de dorpsraadsleden met de gemeenteambtenaren over het nog te bouwen IKC Langeraar. Ook heeft Rondom de Plassen de politiek wakker geschud, toen bekend werd dat er een varkenshouderij gaat komen in het buitengebied van Woubrugge; vlak aan de grens van de gemeente Nieuwkoop.

Otto neemt het IKC Langeraar als voorbeeld voor de hoge nood van de dorpsraad. ,,Dat IKC kan op twee mogelijke plekken komen: bij de kerk, waar nu de basisschool staat, maar er is ook een plaat gereserveerd bij voetbalvereniging Altior. De meningen in het dorp zijn hier over verdeeld. We hebben jonge mensen nodig voor een werkgroep, die hierover een advies uitbrengt richting de gemeente.'' Ouders van schoolgaande kinderen worden met name uitgenodigd, omdat zij betrokken zijn bij de school en de verkeersproblematieken. Door mee te helpen aan deze plaatsbepaling hoeft de inzet voor de dorpsraad maar van korte duur te zijn. Heemskerk: ,,Je bent niet verplicht om altijd maar in een werkgroep te zitten.'' Aanmelden kan via: secretariaat@dorpsraadrondomdeplassen.nl of bij de dorpsraadstand op de braderie, die zaterdag 8 september plaats vindt. ,,De dorpsraad heeft een nieuw kostuum nodig. We vertonen wat sleetse plekken, maar met een nieuw jasje en een wat jonger uiterlijk zouden we zeer geholpen zijn.''

Maar wat gebeurt er, als er niemand bereid is om zich in te zetten voor het bestuur of een werkgroep van de dorpsraad? ,,Dat heeft gevolgen voor de continuïteit. In een kern met zo'n 2.500 mensen, moet er toch wel iemand zijn, die bestuurslid wil worden. Als niemand het wil doen, dan hebben wij onze taak wel gedaan. In oktober organiseert de dorpsraad Rondom de Plassen een speciale vergadering voor alle inwoners van Langeraar en Papenveer. En als daar niets uit komt, krijgen de dorpsraadsleden in maart te horen, dat het bestuur van de dorpsraad er mee stopt. Otto en Heemskerk kijken elkaar even aan en Heemskerk verzucht: ,,Het zou wel heel jammer wezen, maar ik ben nog optimistisch.''