Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Kievit Tuinbouw


Gewassen telen én mensen helpen

KATWIJK – In 1996 was Hongkong nog in Engelse handen en hielden mensen zich bezig met zaken als de 'Milennium bug'. Duurzaamheid? Dat was een woord waar weinigen wat mee hadden. Maar Sebastiaan Bos was zijn tijd ver vooruit. Hij werkte een idee uit, waarbij groente en fruit direct van het land naar de klant gaan. Het bedrijf Kievit en de website kievitamines.nl was geboren en gaat anno 2018 een nieuwe fase in.

Joep Derksen

,,Ik volgde de biologische tuinbouwschool in Tiel, maar toentertijd waren bedrijven in deze sector dun gezaaid. Ik wilde mijn eigen onderneming, grond huren, gewassen telen en deze direct aan de klant leveren.'' Dat lukte en hij kon zijn bedrijf uitbouwen van een paar honderd groentepakketten per week tot tegenwoordig 2700 pakketten per week. Maar gedurende de jaren richtte Kievitamines zich vooral op de logistiek; het telen zelf werd door andere agrariërs gedaan. Daar komt nu verandering in, want Bos heeft een stuk grond op de Zanderij overgenomen. Vanaf volgend jaar worden daar uitsluitend biologische producten op geteeld; het wordt een echte biotuin. Maar voor het zo ver is, moet er nog een hoop werk gedaan worden.

,,Dit is mijn oude liefde; het leuke is, dat dit stuk grond van oudsher een tuinbouwgebied is. We zijn het eerste gecertificeerde biologische groenteteeltbedrijf in deze regio en we gaan deze grond duurzaam gebruiken.'' Dan gaat het niet alleen om het telen van gewassen, die onbespoten blijven. De biotuin wordt veel meer dan dat. ,,We gaan schoffeldagen organiseren en 'plantdagen' voor kinderen. De landbouw is voor de jeugd een beetje uit het zicht geraakt, maar ik ben er van overtuigd, dat veel jongens en meisjes graag in de landbouw willen werken. Ook kan de biotuin mensen helpen, als ze een poosje behoefte hebben aan therapeutisch werk.'' De frisse lucht en het werken met je handen is voor veel mensen namelijk een uitstekende manier om de gedachten te verfrissen, nadat je jarenlang op een donker kantoor achter een computerscherm hebt gezeten.

Voor het zover is, wordt echter eerst de grond teeltrijp gemaakt. En de droge zomer heeft daar bij geholpen. Hierdoor werd het iets eenvoudiger om de overvloed aan wortelonkruiden te verwijderen. Inmiddels is een Japanse graansoort geplant, waarvan de wortels er voor zorgen dat de structuur van de grond verbeterd wordt. En de teelt van onder meer sla, bloemen, peentjes, prei, paksoi en aardbeien in 2019 kan beginnen. Bos is enthousiast: ,,Duurzaamheid is meer dan alleen producten biologisch telen. We werken met jongens en meisjes uit de regio, maar helpen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En als mensen even klem zitten, kunnen ze wellicht een periode op de biotuin werken om aan te sterken. Deze tuin is er niet niet alleen voor de productie van Kievit, ook voor de gemeenschap van Katwijk.

Bos leidt de journalist rond over de biotuin. ,,Het is toch veel leuker om te weten, dat het voedsel van dichtbij komt?! Dat past ook bij onze bedrijfsfilosofie: wij willen als onderneming niet groot worden, maar een goede relatie met onze klanten hebben. Daarom leveren we wekelijks allerlei variaties aan biologische groente en fruit, vers van het land op duizenden borden. Wij stellen wekelijks mooie en gevarieerde biologische groentepakketten en fruitpakketten samen en leveren deze aan huis. Vers en biologisch is voor ons wekelijkse topsport!

Voor meer informatie over de abonnementsservice van Kievitamines of de biotuin, zie de website: www.kievitamines.nl.