Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Onrust over visvijver


[NOORDSE BUURT] Een plan voor de aanleg van een mooie visvijver wordt niet hartelijk verwelkomd door de buren. Dat bleek dinsdag 11 september tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis. De geplande visvijver 'Ons Stekkie' zorgt voor onrust en angst voor overlast.

Een visvijver met zo'n dertig parkeerplaatsen kan zorgen voor 'grote aantallen bezoekers', zo vreest inspreker Christina Pastoor. Bij de vijver is ook een kleinschalige horecagelegenheid gepland en dat kan de goedkeuring van de buurvrouw niet krijgen: ,,Dat is voor de mensen, die van buitenaf komen. Niet voor de bewoners zelf. Onze rust moet gewaarborgd blijven.'' Een rokerij bij de visvijver; daarvoor komen de handen ook niet op elkaar: dat zorgt voor rookoverlast, zo is de vrees. Pastoor adviseerde, dat de initiatiefnemers beter 'op het industrieterrein' kunnen zitten. ,,Dan heeft niemand last van de visvijver.''

Jaap van Veen baalt van een geplande haag van twee meter hoog die om de visvijver komt te staan; dat gaat ten koste van zijn vrije uitzicht. ,,Waarom een visvijver? Je kunt overal vissen?!'', zo vond de inspreker. Hans Brouwer maakt zich zorgen om kwelwater, als grote hoeveelheden grond worden afgegraven. En hij vreest voor ongedierte, als vissen in de openbaarheid worden gefileerd en gerookt.

Initiatiefnemer Mascha Reule geeft aan, dat zij en haar gezin enorme visliefhebbers zijn. En dat ze een geschikte plek zochten, waar je zoetwatervissen kunt vangen, zoals forellen en steur. ,,Vissen op forel is heel wat anders dan vissen in het open water. Ook de steur kan gemakkelijker gevangen worden; hierdoor wordt vissen leuker en verslavend.'' Ze liet weten, dat het terrein volop groene en bloeiende planten krijgt en dat er van overlast 'zo min mogelijk' sprake zal zijn. ,,Schreeuwen aan de waterkant is niet gebruikelijk. Vissers komen voor ontspanning en willen lekker in rust genieten.'' De horeca zal volgens haar ook niet veel overlast opleveren. Het is niet bestemd voor feesten en partijen, maar voor bedrijfsuitjes en voor de vissers die gebruik maken van de visvijvers.

En het roken van gevangen vis, moet kunnen, zo vindt de initiatiefneemster. ,,Het is niet zo, dat er honderden vissen per dag gerookt worden. Bovendien gebeurt dat roken in een rookton, waardoor veel rook in die ton blijft. De geur is minimaal. We verwachten, dat we maximaal vijftig bezoekers per dag krijgen.'' Inspreker Gerard van Veen wil dat eerst zien en dan geloven. Hij vroeg zich af, wat er met het gebied gebeurt, als de visvijver geen commercieel succes wordt. Over de visvijver zelf, stelde Van Veen: ,,Dat past niet in het plaatje, niet wat ons in het vooruitzicht is gesteld; een mooie woonomgeving!

Rosa de Jong van Dorpsraad de Koet vreest, dat er te weinig parkeerplaatsen op eigen terrein komen en dat de buurtparkeerplekken gevuld worden met vissende bezoekers. Zij vreest voor moerasvorming in het gebied rondom de vijver en pleit ervoor om het terrein te gebruiken voor een natuurspeeltuin, bankjes, bloemrijke bermen en wandelpaden. Ze riep de politiek op: ,,Heb respect voor ons inwoners en kom niet met dit soort grootschalige initiatieven.''

Hoe de gemeenteraad aankijkt tegen 'Ons Stekkie', wordt donderdag 1 november duidelijk. Dan bespreken de raadsleden dit onderwerp.