Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Raad moet kleur bekennen


[KAAG EN BRAASSEM] Is het toestaan van 99 bedden voor arbeidsmigranten in één pand nog steeds 'kleinschalige huisvesting'? ,,Ja'', zo vinden ondernemers en een vertegenwoordiger van OTTO Workforce, die arbeidsmigranten uit de voormalige Oostbloklanden helpt met werk en onderdak. ,,Nee'', zo oordelen omwonenden, die willen dat de bovengrens voor kleinschalig wonen gesteld wordt op maximaal vijftien personen. De raadsleden moeten binnenkort kleur bekennen: luisteren ze naar de ondernemers of de inwoners?

Inspreker Jan Vos wist het maandag 10 september goed visueel te maken, wat het inhoudt als er op een plek 100 bedden komen te staan. ,,Als bewoners accepteren wij niet, dat honderd bedden kleinschalige huisvesting is. Honderd bedden, kop aan kont, vormen een totale lengte die zes keer hoger is dan onze watertoren.'' Maar Rob van Ruiten sprak in namens Wesselman Flowers en hij liet weten voorstander te zijn van een soepelere regelgeving voor het onderbrengen van buitenlandse arbeidsmigranten. Daarom zou het ook in het duurzaam glastuinbouwgebied mogelijk moeten zijn om die mensen het hele jaar onder te brengen; ook als de arbeidsmigranten bij andere bedrijven werkzaam zijn. In dat geval fungeert het onderkomen dus als een soort hotel. Ook vindt de vertegenwoordiger van Wesselman Flowers, dat de onderkomens voor de arbeidsmigranten niet maximaal tien jaar moeten zijn, maar langer zouden moeten blijven staan. Tien jaar zou een te korte tijd zijn om de investering in een goed onderkomen voor arbeidsmigranten terug te verdienen.

Een vertegenwoordiger van OTTO Workforce, Robert Kusack, informeerde de raadsleden, dat het vaststellen van honderd bedden als bovengrens voor kleinschalige huisvesting prima is. Omdat het alleen bij aantallen hoger dan 100, of in ieder geval 90 mensen, economisch rendabel is om een beheerder aan te stellen. De vertegenwoordiger verwees naar een arbeidsmigrantenhotel in Waalwijk, waar meer dan 400 mensen wonen. Op een Poolstalige website van OTTO Workforce wordt dit arbeidsmigrantenhotel ook flink gepromoot.

De raadsleden hadden flink wat vragen voor wethouder Floris Schoonderwoerd, maar hij lijkt zijn vingers niet te willen branden aan dit gevoelige onderwerp. Hij kaatste de bal direct weer terug naar de gemeenteraad. ,,U moet zelf de antwoorden geven; dat gaan wij als college niet doen. U moet bepalen in welke hoogte en welke mate u de deuren open gaat zetten. U moet zelf aan de slag en kleur gaan bekennen.'' Wel gaf de wethouder aan, dat in het buitengebied de regels zijn, dat een onderkomen op een bestaand bouwvlak er maximaal tien jaar mag staan. ,,We kunnen het proberen om het soepeler te doen, maar dan krijgen we de Provincie Zuid-Holland over ons heen.''