Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Stoppen van eigen CO2-reductie


Nieuwkoop - Kilometers aan zonnepanelen op daken van bedrijven en huizen, zodat er geen gas meer nodig is. Windmolens plaatsen in Nieuwkoop, waarbij de inwoners zelf eigenaar zijn van die windmolens en de opbrengst van deze energieopwekkers ook naar de Nieuwkopers zelf gaat. Jan Dirven, voorzitter van de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop, heeft samen met andere initiatiefnemers een droom. En de komende jaren gaat de Gebiedscoöperatie er alles aan doen, om die droom werkelijkheid te laten worden.

Joep Derksen

'We' moeten allemaal van het gas af. In Groningen rommelt het namelijk al tientallen jaren lang. Nu wordt in heel Nederland het gas – de meest betrouwbare energiebron – overboord gegooid. Is dat wel verstandig? Dirven vindt van wel. ,,Het uitgangspunt is, dat wij naar fossielvrij moeten, omdat we de leefbaarheid op deze aarde onmogelijk maken.''

Wat Dirven betreft, begint de overgang naar volledig klimaatvriendelijke energieopwekking in Nieuwkoop. En zijn Gebiedscoöperatie is al bezig met het opzetten van de eerste projecten. Een ondernemer is bereid om ruim 200 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf te plaatsen, die inwoners kunnen kopen. Op die manier wek je toch op een duurzame manier energie op, zonder dat je jouw eigen dak vol hoeft te leggen met die panelen. Dit heet de 'postcoderoos'.

Windmolens

Ook komen er de komende jaren ongetwijfeld windmolens in Nieuwkoop. De Gebiedscoöperatie wil er voor zorgen, dat multinationals niet het alleenrecht krijgen op die windmolens, maar dat de inwoners er zelf baat bij hebben. Met passie stelt Dirven: ,,We willen dus geen grote investeerders vanuit China hebben. We gaan er voor zorgen, dat inwoners en bedrijven in het Groene Hart mede-aandeelhouder kunnen zijn van windmolens en andere energieopwekkers.'' En wie zelf verdient aan een windmolen, vindt het uitzicht op die windmolen ook een stuk minder erg, zo weet Dirven. Uiteindelijk moet de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop hét aanspreekpunt worden voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Meer informatie: info@gcnieuwkoop.nl.