Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2018

Column


Raar

Afgelopen maandag vond er een raadsvergadering plaats, die op zijn zachtst gezegd geen zegen voor de democratie was. Over belangrijke onderwerpen gingen de politici niet met elkaar in debat of blokkeerden ze zelfs het CDA de mogelijkheid om antwoorden te krijgen van het college.

Het eerste onderwerp van die avond ging over de Lange Brug. Het CDA wilde weten, hoe het kan dat al in oktober vorig jaar bekend was dat de staat van die brug niet goed was. Maar de raadsleden pas afgelopen zomervakantie er van op de hoogte werden gesteld. ,,Vindt u dat de raad tijdig is geïnformeerd? Wij vinden van niet'', zo concludeerde raadslid Marcel Doze. De politici van alle andere partijen waren het hier niet mee eens. VVD en D66 vonden dat de raad wel op tijd en goed was geïnformeerd. Vervolgens kreeg Doze de volle laag. Ruud van der Star (PRO): ,,Ik wil geen wedstrijdje voeren, wie de meeste vragen stelt. Ik vind de vragen wat suggestief.'' Ger van Emmerik (SVKB): ,,We vertrouwen onze wethouder en ambtenaren 99%.''

Hierna kwam het onderwerp 'Card readers' aan bod. Enkele maanden geleden had de raad al besloten, om die card readers, voor het gebruik tijdens raadsvergaderingen, niet aan te schaffen. Maar zonder enige discussie bepaalden de politici nu, dat die card readers wél gekocht mochten worden. Ik heb het voor u uitgezocht, waarde columnlezer. Het blijkt, dat iemand van de gemeente al mondeling akkoord had gegeven voor de productie aan het bedrijf, dat die card readers maakt. Toen de raad daarop besloot om het niet te doen, was die productie al begonnen. Een forse schadeclaim dreigde en daarom besloot de raad om die card readers maar helemaal aan te schaffen. Maar zonder enige discussie of welke kritische vraag dan ook.

Daarna werd gesproken over de mogelijkheden van huisvesting van arbeidsmigranten. Vijf amendementen (raadsvoorstellen) werden besproken. Tussendoor werd de vergadering voor drie kwartier(!) geschorst en konden de politici in de achterkamertjes de neuzen dezelfde kant op zetten. De enige kritische noot over de vraag of de arbeidsmigrantenonderkomens wel aan werkgevers overgelaten moeten worden, kwam van Martien Wesselman (SVKB). Maar hij deed dit als 'stemverklaring' en dus hoefden de politici er niet over te debatteren.

Hierna wilde het CDA vijf vragen stellen over de aanbesteding van het pontje Kaag – Buitenkaag. Maar de overige partijen bepaalden, dat er al genoeg vragen waren gesteld. Ook wethouder Yvonne Peters (VVD) vond het verder wel prima. Raadslid Anja de Rijk (CDA) mocht haar vragen stellen en vervolgens werd de vergadering afgehamerd. Terugkijkend kom ik maar tot één conclusie: Wat er die avond allemaal gebeurde, had niets met democratie te maken!