Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 oktober 2018

Leerlingen zorgen voor vlinderidylle


,,Zonder bijen geen aardbeien''

[ROELOFARENDSVEEN] Als in alle bermen van Nederland bloemrijke zaden gezaaid worden, dan kunnen vlinders en bijen genieten van een extra nectargebied, dat zo groot is als de Veluwe. De gemeente heeft een klein stapje gezet richting deze ambitie; woensdag 17 oktober zorgden leerlingen van groep 6 van basisschool De Roelevaer er voor, dat de berm langs de Braassemdreef verrijkt werd met zaad voor bloemrijke planten. Vanaf volgend jaar kunnen passerende automobilisten genieten van een heuse 'Vlinderidylle'.

Al het zaad van inheemse bloemen als Margriet en Knoopskruid was al verwerkt in een grote hoeveelheid zand, dat door de kinderen verspreid kon worden. Kars Veling, van de Vlinderstichting, informeerde de leerlingen over de noodzaak van bloemrijke bermen. ,,Dit wordt een prettige plek voor bijen en vlinders en waar ook mensen van kunnen genieten. Bijen en vlinders kunnen zich voortplanten, maar je kunt hier ook bloemen gaan plukken. Er moeten zoveel bloemen zijn, dat dit plukken geen enkel probleem is.''

Voor de gemeente Kaag en Braassem zet groenbeheerder Jasper Klomp zich volop in voor kleurrijke bermen. Het liefst ziet hij, dat de bermen volgend jaar onderhouden worden door een schaapsherder. ,,Poten van de schapen maken kleine indrukken in het land; de boel gaat hierdoor open. En die schapen nemen ook zaadjes mee, die hier niet staan. Dit zorgt voor een nog grotere biodiversiteit.''

De leerlingen stonden te popelen om het zaad uit te strooien en wethouder Yvonne Peters was blij met deze hulp. ,,Ik kan al dat zaaien niet in mijn eentje. Bijen en vlinders zorgen er voor dat we eten kunnen verbouwen. Zonder bijen geen aardbeien. We gaan de bijen en vlinders helpen en zo helpen we onszelf ook een beetje.'' De kinderen konden aan de slag. In eerste instantie wierpen ze nog een beetje bedeesd het zand met het zaad keurig voor zich uit. Maar binnen een minuut veranderde dat. Overal vloog het zand hoog de lucht in. Hierdoor werd het zaad zeker goed verspreid, dus volgend jaar wordt de berm van de Braassemdreef vast de mooiste van de hele gemeente. Omdat het de afgelopen weken vrij droog is geweest, dansten de wethouder en de leerlingen ook nog een regendans, om zo Pluvius te kunnen verleiden.

Er worden informatieborden geplaatst, met daarop informatie over de reden van deze vlinderidylle. Het filmpje is te zien op het YouTubekanaal van Joep Derksen: https://www.youtube.com/watch?v=bkG4Fnu9kWE&t=13s.