Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2018

Zorgen over supermarkt


Ter Aar – De gemeenteraadsleden zitten enorm met de supermarktkwestie in Ter Aar in hun maag. Een aantal partijen zou het liefst wethouder Antoinette Ingwersen terugsturen naar de onderhandelingstafel met projectontwikkelaar Hoorne Vastgoed en Vomar Supermarkten. Waarbij ze het risico van een rechtszaak voor lief nemen.

Ook waren raadsleden wel gecharmeerd van een voorstel van lokale ondernemers, om de Vomar ruimte te bieden aan het Lindenplein. Maar dit idee was voorafgaand aan de raadsvergadering al verworpen door Joyce Reichenfeld, Ontwikkelingsmanager van Hoorne Vastgoed. ,,Dit tamelijk plotselinge en opportunistische plan van de ondernemers is niet acceptabel.'' Met het gevaar van bezwaarmakende omwonenden zou dat de komst van een Vomar supermarkt zo maar jaren kunnen vertragen.

Wethouder Antoinette Ingwersen gaf aan, dat er maar één goede keuze is voor 'het best haalbare voor de langere termijntoekomst van Ter Aar. En dat is het voor een vijftal jaren toestaan van een tijdelijke supermarkt achter de Intratuin, waarna deze Vomar supermarkt verplaatst wordt naar de huidige Vlinderlocatie. Het duurde twee uur voordat de insprekende ondernemers en omwonenden hun zegje gedaan hadden. Erik Swaab, voorzitter van het Winkelcentrum Ter Aar, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. ,,Vijf jaar is ontzettend lang en voor onze vers-winkels voldoende om je kop niet meer overeind te kunnen houden.''

Leo Kooijman, voorzitter van de Vereniging Ondernemers Nieuwkoop (VON) vond, dat de gemeente maar moet vertrouwen op een goede uitkomst van een rechtszaak. Kooijman dacht ook na over de lange termijn: ,,Als de Vomar op de Vlinderlocatie komt, dan moeten we met ons allen daar naar toe bewegen van uit het Lindenplein. Iedereen is het er over eens, dat het winkelcentrum compacter moet worden.''

Veel vragen bleven nog over voor de raadsleden, bijvoorbeeld waar het gaat om de verkeersbewegingen op de Kerkstraat en wat voor veiligheidsmaatregelen dan genomen moeten worden. Fractievoorzitter en voormalig wethouder Annette Pietersen (D66) hekelde Ingwersen, dat zij een heel lucratief voorstel aan Hoorne Vastgoed had voorgelegd, waarbij dit projectbedrijf maar liefst twee locaties in Ter Aar mag ontwikkelen: ,,Ze hadden een speklapje en we houden hen een biefstuk voor.'' Donderdag 18 maart moet de gemeenteraad een beslissing nemen over de vraag of er een (tijdelijke) supermarkt achter de Intratuin mag komen, dat wethouder Ingwersen opnieuw moet gaan onderhandelen of dat de gemeente het laat aankomen op een rechtszaak. De claim van Hoorne Vastgoed en Vomar zal dan tussen de 1 en 10 miljoen euro bedragen.