Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 november 2018

Column


Respect

U hebt het wellicht gemist, waarde columnlezer, maar vorige week was het de 'Week van Respect'. Volgens het landelijke CDA althans, die deze actie ondersteunde. Volgens mij moet je iedere dag met respect met elkaar omgaan, maar dat terzijde. Op de website van het CDA kon je vragen beantwoorden als: 'Wat vindt u vormen van respect?' Om dan te moeten kiezen uit 'Elkaar groeten op straat', 'Ouderen met “u” aanspreken' of 'Vrijwilligerswerk doen'. Helaas kwamen er geen keuzes in voor als 'mensen in het openbaar dissen' of 'vulgair online taalgebruik', al kon je dat nog wel zelf invullen.

Zoals het een landelijke politieke partij tegenwoordig betaamt, wordt ieder campagnebureauverzinsel begeleid met een door de partij zelf opgesteld persbericht, dat de afzonderlijke partij-afdelingen weer kunnen verspreiden onder de lokale en regionale journalisten. Dus ontving ik van CDA-medefractievoorzitter Anja de Rijk een ronkende mededeling over hoe belangrijk het is, ,,dat we in Kaag en Braassem respectvoller met elkaar omgaan.'' Het persbericht gaat nog even verder, maar volgens mij had het landelijke partijbureau vergeten om er instructies aan toe te voegen. Het persbericht eindigde namelijk als volgt: ,,Het CDA ondersteunt dit initiatief van harte, ook in Kaag en Braassem. Marcel Doze zegt hierover “##Persoonlijke quote over belang van respect##.''

Oeps, daar was de lokale afdeling even vergeten om de CDA-medefractievoorzitter om zijn mening te vragen over het onderwerp respect. Ik kop 'm maar in; dat is toch weinig respectvol! ;-)

Een onderdeel van respect, is ook rekening houden met anderen. En voor de politiek zou dat het mantra moeten zijn. De afgelopen vier jaar ging dat redelijk goed, waar het ging om de ongeschreven regel, dat er niet meerdere vergaderingen op hetzelfde moment moeten plaatsvinden. Dat is belangrijk, zodat de onafhankelijke pers die vergaderingen ook kan volgen en er verslag van kan doen. Maar helaas lijkt die tijd achter de rug, want op woensdag 21 november vinden er maar liefst drie vergaderingen op hetzelfde moment plaats. Dus als u die avond in het gemeentehuis bent en u voelt iemand langs u heen zoeven, rennend naar een andere kamer om daar nóg een politieke discussie te volgen, dan kan het zijn dat ik niet stop om even rustig met u bij te praten. Dat is geen gebrek aan respect, maar pure noodzaak.