Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 november 2018

,,Elke school zou een Alex moeten hebben''Hoogmade – Het was groot feest op basisschool Ter Does; een van de meest gewaardeerde krachten werd door de leerlingen in het zonnetje gezet. Nou lijkt het niet bijzonder, dat Alex van Weenen 12,5 jaar werkzaam is op de school, maar Alex is mentaal zwaar beperkt en hij onderscheidde zich door de jaren heen als een uitermate betrouwbaar en positief ingestelde medewerker.

Alex (46) is aan het begin van de dag toch een beetje nerveus. Hij heeft zijn mooiste kleren aan gedaan voor deze bijzondere gebeurtenis. In een hoek van het nieuwe schoolgebouw staan honderd zakken met chips en veel chocoladesnoepgoed, dat Alex vandaag gaat uitdelen aan de basisschoolleerlingen. De journalist wordt hartelijk verwelkomd, maar hij mag zelf geen koffie halen uit de automaat: ,,Dat doe ik!'' stelt Alex vastbesloten.

Dertien jaar geleden verhuisde Alex samen met elf andere mensen met een beperking en de begeleiding naar Hoogmade. Gezocht werd naar een goede dagbesteding voor Alex en het klikte direct tussen directeur Kees Hagenaars en de enthousiaste Alex. Voor een dorp als Hoogmade was het indertijd bijzonder, dat iemand met een beperking ging werken op een basisschool, herinnert Hagenaars zich. ,,We waren heel benieuwd hoe dat over zou komen op de ouders. Hier wonen toch vooral geboren Hoogmadenaren. Maar voor ons was het een unieke kans om kinderen van jongs af te confronteren met mensen met een beperking. Dat is ontzettend goed gelukt.\\

In het begin moesten de leerlingen wel een beetje wennen aan Alex, omdat hij moeilijk verstaanbaar is. Maar ze kwamen er achter, dat dit wel lukt als je leert om naar hem te luisteren en te vragen wat hij precies doet. En Alex bleek technisch zeer begaafd te zijn. Dit tot grote vreugde van de docenten, zo beseft het feestvarken zelf ook: ,,Als het kopieerapparaat vast loopt, dan maak ik hem!'' De directeur stelt tevreden: ,,Alex neemt ons veel werk uit handen; iedere school zou een Alex moeten hebben.''

Begeleider Bram van Vliet is ook trots op dit succesverhaal: ,,Voor zowel Alex als de school is het een win-win situatie.'' Een wekker gaat af en dat is voor Alex het teken, dat hij in groep 2 chips en snoep mag gaan uitdelen. Hij mag in een stoel zitten en de kinderen zingen hem toe, waarna ze Alex in polonaise de hand schudden en feliciteren. Megdn (5) en Zachy (6) geven hem zelfgemaakte tekeningen. ,,Omdat Alex al zo lang op school is en voor ons werkt'', licht Megdn toe. Ook kreeg Alex een groot door de kleuters gemaakt boek met alle namen van de kinderen. Het bezoek aan groep 4 en 5 leverde Alex tientallen gouden medailles op van de leerlingen; hét symbool dat Alex de topper van Ter Does is. Aan het eind van de dag had Alex een nóg grotere glimlach dan anders.