Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 november 2018

Raad houdt vast


Aan maximum snelheid van 80 km per uur

Zevenhoven – Het is prima, dat wethouder Antoinette Ingwersen de Oude Spoorbaan in Zevenhoven veiliger wil maken, maar het verlagen van de snelheid naar 60 kilometer per uur is nog een stap te ver. Dat vindt althans een meerderheid van de gemeenteraad. Het plan om inde bermen 'grasbetontegels' te leggen, krijgt wel de goedkeuring van de raad.

De Oude Spoorbaan is een vrijwel kaarsrechte en overzichtelijke weg, die veel automobilisten uitnodigt om het gaspedaal nog even wat dieper in te drukken. Maar volgens de wethouder is de weg 'niet breed genoeg om te voldoen aan een maximum snelheid van 80 kilometer per uur'. Als het verkeer maximaal 60 kilometer mag,wordt volgens haar het snelheidsverschil met landbouwverkeer ook minder en dat zou veiliger zijn. Een verkeersplateau zou moeten helpen om de snelheid van 60 kilometer per uur te kunnen handhaven.

Maar fractieassistent Jop van der Pijl (SBN) vond, dat zo'n snelheidsverlaging er juist voor gaat zorgen dat meer mensen elkaar gaan inhalen. Wat weer voor een onveiligere situatie zorgt. Raadslid Quinten van Dobben (VVD) zag een snelheidsverlaging ook niet zitten. Hij vreest voor een 'waterbedeffect' en wees er op, dat hierdoor de route via de Oude Spoorbaan langzamer wordt en dat navigatiesystemen automobilisten dan via andere routes gaan leiden. ,,Zo kan Noorden echt overbelast raken met auto's en zwaar verkeer.''

Het argument van Ingwersen, dat de maximum snelheid bij De Hoef al naar beneden gaat, maakte geen indruk. Ook waren de politieke partijen niet blij, dat de wethouder al kwam met een voorstel voor de snelheidsverlaging, terwijl de verkeerscommissie hier nog niet eens een oordeel over had gegeven. Bas Oostwouder (Natuurlijk Nieuwkoop) steunde SBN en VVD: ''We zijn wel voor de aanleg van de grasbetontegels, maar voer de snelheidsverlaging nog niet in. Terug naar maximaal 60 kilometer per uur kan een effect hebben, die we niet zouden willen.''