Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 november 2018

Skatebaan naar de stort


[ROELOFARENDSVEEN] De skatebaan bij DOSR wordt binnenkort weggehaald. Volgens wethouder Petra van der Wereld wordt deze skatebaan niet meer door de jongeren gebruikt. Tenminste; niet om te skaten. Wel is de baan een favoriete hangplek geworden en dat levert weer onrust op bij de mensen, die uitkijken op de skatebaan.

Joep Derksen

Van der Wereld kondigde het weghalen van de skatebaan vorige week aan: ,,Deze wordt niet gebruikt. De voorziening sluit niet meer aan bij de behoefte van de jeugd.'' Nou is er al weinig te doen voor tieners van een jaar of zestien, dat beseft de wethouder ook. Daarom wil het college aan de jongeren zelf vragen, wat zij dan willen hebben om zich buiten te kunnen vermaken. Van der Wereld roept de tieners van Kaag en Braassem op: ,,Kom zelf met een voorstel om iets te bedenken, dat van jullie belang is. Ik heb geen idee wat ze willen, ik hoef toch niet voor 16-jarigen te bedenken, waar ze behoefte aan hebben? Maar ik ben bereid om er met anderen over na te denken.''

De skatebaan werd in 2001 geplaatst en gaat na het weghalen naar de sloop. Een alternatieve locatie is er niet voor deze baan. Overigens staat er in Rijpwetering ook een skatebaan, maar die blijft daar nog wel even. De jeugd van Rijpwetering blijkt namelijk nog steeds actief te zijn met skaten. Tieners, die een goed idee hebben om als ontspanningsactiviteit gerealiseerd te krijgen, kunnen hiervoor een inwonerinitiatief indienen. Dat kunnen ze zelfstandig doen, of samen met lokale verenigingen of ondernemingen. De gemeente heeft een potje van maximaal 26.000 euro beschikbaar om het beste idee te realiseren.

Overigens is het nog maar twijfelachtig, of er daadwerkelijk één jongere is, die een voorstel indient bij de gemeente. Het afgelopen half jaar heeft de gemeente Kaag en Braassem namelijk al allerlei activiteiten opgezet, om jongeren te stimuleren mee te denken over een alternatief voor de skatebaan. Zo was er een bord geplaatst met een oproep om met ideeën te komen. Ook is een groep van ongeveer acht skaters aangeboden, dat de gemeente geld beschikbaar stelt voor een voorziening voor hen. Waarbij wel de voorwaarde was gesteld, dat zij met een eigen plan zouden komen. Ondanks meerdere malen aandringen is er nog nooit een plan ingediend.

Toch blijft de gemeente hoop houden, dat er toch nog mooie ideeën gaan ontstaan, zo blijkt uit een ambtelijk rapport. ,,Zodra de voorziening verdwijnt zal de noodzaak (voor het indienen van plannen, JD) ook bij de jeugd doordringen. Omdat uit onderzoek blijkt, dat adolescenten fysiologisch niet in staat zijn om dergelijke consequenties vooraf goed in te schatten, willen wij ze de kans geven om na het verwijderen, te komen met een initiatief voor de doelgroep 16+. Het is ook in het belang van de toekomstige jeugd dat er voorzieningen blijven voor de jeugd van een oudere leeftijd. Voor de doelgroep 16+ is relatief weinig te doen. Terwijl deze groep juist de behoefte heeft om samen met vrienden activiteiten te doen; dit resulteert nu in hanggroepen.''