Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Column


Triest

Vorige week waren alle inwoners van Kaag en Braassem getuige van een dieptriest dieptepunt. De voorzitter van de Dorpsraad Leimuiden – en in haar kielzog het voltallige bestuur van die Dorpsraad – trad af. Zij stond in een landelijk ochtendblad, waarbij in het artikel geschreven werd over de wens voor een geluidswal naast een voetbalveld van De Kickers. Dit artikel werd gedeeld op sociale media en leidde tot meer dan honderd reacties.

En bij die reacties ging het mis. Er kwamen zeer verwerpelijke, onbetamelijke en ronduit criminele opmerkingen langs. Waarbij de kinderen van de Dorpsraadvoorzitter bedreigd werden en zij zelfs doodsbedreigingen ontving. Dan snap ik heel goed, waarde columnlezer, dat je als goed bedoelende vrijwillige voorzitter denkt: 'Waar doe ik dit vrijwilligerswerk nou eigenlijk voor?' Dat het bestuur van de Dorpsraad haar voorzitter ondersteunt en ook opstapt is niet alleen logisch, maar ook toe te juichen.

Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die trollen; mensen die onnadenkend overal op reageren, met hun wijsvingertje of middelvingertje omhoog. Die wel overal kritiek op hebben, maar zelf te beroerd zijn om een helpende hand te reiken naar mensen die ondersteuning nodig hebben. Jullie zijn degenen, die er voor zorgen dat onze samenleving verloedert. Om maar een oud spreekwoord te gebruiken: Als u niet wilt, wat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!

Die Facebooktrollen hebben er nu wel voor gezorgd, dat de Dorpsraad van Leimuiden binnenkort geen bestuur meer heeft. Daarom stel ik het volgende voor. Laat de mensen, die zich onheus, minachtend of agressief opstelden tegenover de ex-voorzitter van de Dorpsraad Leimuiden, zitting nemen in het Dorpsraadbestuur. En als ze het niet vrijwillig doen, laat het dan zijn in de vorm van een taakstraf. Van, zullen we zeggen, een jaartje of tien. Dan weten zij hoe het is, om je gratis en voor niets in te zetten voor de samenleving. En zo kunnen ze dan toch nog bijdragen aan een betere samenleving.

Dus, mensen die verantwoordelijk zijn voor het terugtrekken van de vrijwilligers uit de Dorpsraad: meld je aan om deze taken over te nemen! Of durven jullie dat niet?