Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Sociale koop voor 'happy few'


[KAAG EN BRAASSEM] Een tegenvaller voor de mensen, die een sociale koopwoning voor het bouwgebied Westend bemachtigd hebben. Zij mogen hun huis de eerstkomende tien jaren niet met winst verkopen. Als zij van hun huis af willen, dan moet dat tegen dezelfde sociale verkoopprijs, als waar ze het nu voor kopen.

De gemeenteraad had in mei van dit jaar al bepaald, dat er een zogenaamd 'kopersbeding', de doelgroepenverordening, moet worden ingevoerd voor alle sociale koopwoningen. Dit om gedrag tegen te gaan, dat mensen een goedkope sociale koopwoning bemachtigen, om dat huis enkele weken later weer voor grove marktprijzen van de hand te doen. Het leek er op, dat dit kopersbeding niet zou gelden voor de sociale koopwoningen van Westend, omdat de gemeente Kaag en Braassem het contract hiervoor al met de projectontwikkelaar had afgesloten.

Maar wethouder Inge van der Meer kon melden: ,,De projectontwikkelaar heeft aangegeven, dat hij de doelgroepenverordening handhaaft in de verkoop. Dat hoeven ze niet te doen, maar ze doen het wel.'' De kopers van de sociale woningen op Westend mogen de komende tien jaar dus wel verhuizen, maar de woning mag niet met winst verkocht worden vóór 2029. De wethouder is blij met deze ontwikkeling: ,,Persoonlijk ben ik tegen sociale koopwoningen. Met sociale huur is het eeuwigdurend. Sociale koop is een gedrocht; waarom zou je huizen tien jaar beschikbaar stellen voor de happy few? Sociale koop is koop met subsidie en dat zorgt voor speculatie. Die huizen zijn niet bedoeld om te kopen en snel te verkopen.'' In Westend worden meer dan 230 woningen gebouwd, hiervan zijn 53 sociale huurwoningen en 32 sociale koopwoningen.