Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 januari 2019

Column


Nieuwsupdate

Vanwege ontwikkelingen bij het Witte Weekblad, waar ik volgende week in deze column op terug kom, kunt u hier een overzicht van nieuwsupdates lezen over politieke en bestuurlijke ontwikkelingen. Wethouder Floris Schoonderwoerd heeft samen met woningcorporaties WDA en MeerWonen en de huurdersbelangenverenigingen een serie prestatieafspraken ondertekend. Hiermee worden de komende jaren stap voor stap alle 2.900 sociale woningen steeds duurzamer gemaakt. MeerWonen-directeur Peter Hoogvliet wijst er op, dat er nog veel meer sociale woningen bij moeten komen; de gemiddelde wachttijd loopt inmiddels weer op naar ruim zes jaar.

Enkele jaren geleden was er nog een groot inspraaktraject voor de inwoners, waar het ging om de locaties voor de extra sociale woningen. Maar Schoonderwoerd maakt zich niet hard voor het organiseren van zo'n zelfde inspraaktraject over de vraag waar twee 'skaeve huses' moeten komen: woonplekken voor mensen die niet tegen 'prikkels' kunnen en overlast veroorzaken. ,,We gaan nog met de raad bespreken of hier een inspraaktraject over komt'', was alles wat Schoonderwoerd kwijt wilde.

Wethouder Petra van der Wereld was een stuk openhartiger, toen het ging over het terugdringen van alcoholhoudende drank aan jongeren en het rookvrij maken van sportterreinen. Zij wil heel gauw in overleg met sportverenigingen en horeca om deze ongezonde vormen van verslavingen zoveel mogelijk terug te dringen. Peukenzuigers langs de kant van de sportvelden, waar op dat moment minderjarige kinderen aan het sporten zijn; dat kan gewoonweg niet meer. Van der Wereld: ,,Zodra er jeugd bij betrokken is, is het not done om te roken of te drinken. Mijn wens is, dat voor het einde van deze coalitieperiode al het roken en drinken langs de lijnen bij jeugdsportwedstrijden is gestopt. Mijn einddoel is, dat er niet meer gerookt wordt op de sportverenigingen en dat daar zo min mogelijk alcohol gebruikt wordt. Ik gun het iedereen om op zondag een biertje te nemen, maar niet als er jeugdwedstrijden zijn.''

Overigens neemt de wethouder vooralsnog geen maatregelen om het alcoholgebruik van raadsleden en collegeleden na afloop van een raadsvergadering uit te bannen. Ook de kerstreceptie en feestjes voor het personeel blijven gelegenheden, waar alcohol geschonken wordt, zo bevestigde Van der Wereld. ,,Er is niet bekeken of hier in het gemeentehuis geen alcohol meer geschonken wordt. Ik ga het er over hebben met de burgemeester.''

Wie een medische aandoening heeft, kan vanaf volgend jaar in aanmerking komen voor een mooie jaarlijkse korting van 80 euro op het huishoudelijk afval. Wie bijvoorbeeld extra restafval heeft van stoma's of door volwassenenluiers, komt voor zo'n korting in aanmerking. Wie wel oren heeft naar deze regeling, kan contact opnemen met Participe. Overigens kost het aanvragen van deze korting de betreffende inwoner wél 69 euro. Het gemeentebestuur gaat er van uit, dat maar enkele tientallen inwoners van deze regeling gebruik van maken.

Kaag en Braassem krijgt binnenkort mogelijk een straatnamencommissie. Dit advies van uw columnist werd door wethouder Van der Wereld positief opgepakt. ,,Zo'n commissie zorgt wel voor meer uniformiteit in het bepalen van de straatnamen.'' En met deze kleine bijdrage aan een mooier Kaag en Braassem is de wereld weer een klein stukje beter gemaakt.