Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

College wil vliegveldeiland in Noordzee


KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders staat volledig achter het advies om de landingsbanen van Schiphol te verplaatsen naar een nieuw aan te leggen eiland in de Noordzee. Dit bevestigt wethouder Yvonne Peters (VVD) desgevraagd.

Wanneer dat vliegveldeiland er ligt, wordt de Kaagbaan ontlast of zelfs helemaal weggehaald en dat zorgt voor gigantisch minder lawaai- en fijnstofoverlast. Bovendien kan Schiphol veel meer groeien, als de start- en landingsbanen verplaatst worden naar een gebied waar geen mensen wonen. Het samenwerkingsverband Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) schrijft over een 'Luchthaven in zee': ,,De BRS ondersteunt het onderzoek naar een luchthaven in zee, inclusief daarbij behorende infrastructuur en landzijdige functies.'' Peters: ,,Wij ondersteunen deze brief. Dit zijn de afspraken die zijn gemaakt.'' Het wordt volgens de BRS ook tijd, dat de stikstof- en CO2-uitstoot van Schiphol onderdeel uitmaakt van Europese klimaatafspraken en het nationale Energieakkoord. Nu dat niet het geval is, heeft Schiphol geen verplichtingen om de kerosine-uitstoten aan banden te leggen.