Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Mantelzorgers krijgen voorrang bij zoektocht sociale woning


KAAG EN BRAASSEM – Mantelzorgers kunnen bij een zoektocht naar een sociale huurwoning gebruik maken van de zogeheten 'urgentieverklaring'. Dat blijkt uit de 'concept huisvestingsverordening 2019', die door gemeenten in de regio Holland Rijnland moet worden goedgekeurd.

De Adviesraad Sociaal Domein van Kaag en Braassem ontdekte dit. Gemiddeld moet iedereen zo'n zes jaar wachten, voordat je in aanmerking komt voor een goedkopere sociale woning. Maar er zijn mensen, die bovenaan de wachtlijst komen te staan. Dan kan het gaan om mensen met minderjarige kinderen, die acuut dakloos dreigen te worden of mensen die aan een gewelddadige relatie proberen te ontsnappen. Maar dus ook woningzoekenden, die mantelzorg verlenen of ontvangen. Wie ook sneller in een sociale woning kunnen trekken, zijn volgens de verordening: ,,Alleenstaanden die aantoonbaar niet in staat zin vanwege medische en/of psychische omstandigheden om voorzieningen zoals badkamer en keuken met anderen te delen.''

De Adviesraad Sociaal Domein maakt zich in een bericht aan het college van de gemeente Kaag en Braassem zorgen. ,,Zijn we er ons van bewust, dat een mantelzorger buiten de regio wellicht op deze manier een woning toegewezen kan worden? Op zich niet echt verkeerd, maar een “opzetje” om snel een woning te verwerven als mantelzorger ligt wel op de loer.'' In een reactie laat het gemeentebestuur weten, dat dit inderdaad een risico is. Maar: ,,Wij laten het belang van mantelzorg prevaleren en hebben vertrouwen in de urgentiecommissie als toetser.'' Een oproep van de Adviesraad om deze mantelzorguitzondering niet te laten gelden voor mensen buiten de regio Holland Rijnland wordt afgewezen door het gemeentebestuur van Kaag en Braassem.