Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Plannen voor sluisje


KAAG EN BRAASSEM – Er is een kans, dat er een tweede sluisje komt in de buurt van jachthaven Braassemermeer. Tien jaar geleden sprak de gemeente Kaag en Braassem met projectontwikkelaars af, dat zo'n sluisje er uiterlijk in 2028 zou moeten komen. Wethouder Yvonne Peters is nu met de projectontwikkelaars voor het bouwgebied Braassemerland in gesprek om deze sluis voor sloepen al een paar jaar eerder geplaatst te krijgen.

,,Ik wil graag dat we samen een manier vinden om dat tweede sluisje naar voren halen. Wat mij betreft mogen ze morgen beginnen.'' De kosten voor zo'n sluis, die bij het gemaal van Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Galgekade moet komen te liggen, worden geschat op 2,3 miljoen euro. De gemeente draait op voor de helft van het bedrag en heeft dit geld al opzij gezet. De projectontwikkelaars hebben zich verplicht om de rest van het bedrag te betalen. Dat geld moet komen uit de verkoop van de bijna 2.000 woningen in dat gebied.

Omdat het economisch goed gaat en de verkoop van de huizen zelfs boven verwachting loopt, heeft de wethouder aangekaart, of die sluis er niet eerder kan komen. Hierover lopen de besprekingen nog. Peters: ,,Het moet een sluis worden, passend in de omgeving, waarmee het wandel- en fietsrondje Kaag gewoon kan blijven. Mensen moeten er wel overheen kunnen. Daarnaast is zo'n sluis fijn, voor de eigenaren van de nieuwe huizen in Braassemerland. Als je een huis koopt met een tuin aan het water, dan wil je daar ook gebruik van maken. In het gebied van Braassemerland, dat door de GEM (Gemeentelijke Exploitatie Maatschappij) wordt ontwikkeld, moeten nog 1150 huizen komen. Als 1/3de van die huiseigenaren gaat varen, komen er misschien wel 300 sloepjes bij.''