Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Tonnen extra voor jeugdhulp


NIEUWKOOP – De gemeente Nieuwkoop moet ruim 350.000 euro extra betalen aan de jeugdhulp. Doordat steeds meer gemeenten in de regio Holland Rijnland afstappen van het 'solidariteitsmodel', stijgen de kosten voor Nieuwkoop.

Tot nu toe vielen de jeugdhulpkosten voor Nieuwkoop nog mee, zo licht burgemeester Frans Buijserd toe in een bericht aan de gemeenteraad. Hoewel Nieuwkoop in 2016 voor meer dan een half miljoen euro extra bij moest chippen, vielen de kosten in 2017 bijna 900.000 euro lager uit. Maar: ,,Doordat Nieuwkoop een lage bijdrage van het Rijk ontving voor de jeugdhulp en een gemiddelde kosten heeft stijgt de bijdrage aan de regionale begroting via dit verdeelmodel substantieel.'' Nu betaalt Nieuwkoop ieder jaar al ruim 4,5 miljoen euro voor de jeugdhulp. De kosten kunnen nog (veel) hoger uitvallen, zo waarschuwt Buijserd de gemeenteraad: ,,Een begroting is per definitie niet gelijk aan de realisatie. Het is dus mogelijk, dat de daadwerkelijk gemaakte kosten hoger of lager uitvallen. Voor een kleine gemeente als Nieuwkoop blijft het risico bestaan dat het jeugdhulpgebruik, en daarmee de kosten, per jaar sterk verschillen. Dit omdat enkele dure cliënten onevenredig veel druk leggen op de beschikbare middelen.''