Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Verkeersbelemmeringen bij kruispunt


OUDE WETERING – Na jarenlang het verkeer geregeld te hebben, hield de verkeersregelinstallatie op het kruispunt Alkemadelaan – Dotterbloem er enkele maanden geleden mee op. Sinds die tijd is er geen enkele aanrijding gebeurd én kan het verkeer weer goed doorrijden.

Omdat het zo'n succes is, komen er geen nieuwe stoplichten meer terug. Maar toch gaat de gemeente maatregelen nemen om de doorstroming van het verkeer te beperken. Het gemeentebestuur luistert hierbij naar adviezen van het bureau DTV Consultants. Het kruispunt kent nu een aparte linksafstrook en een aparte rechtsafstrook vanaf de Alkemadelaan. Met het plaatsen van pionnen worden die uitvoegstroken verwijderd. Hierdoor moeten automobilisten noodgedwongen stoppen, als er een voorganger is die af moet slaan. Er is namelijk geen ruimte meer, om er langs te rijden.

Volgens DTV Consultants is dit een goede maatregel om ,,afdekongevallen'' te voorkomen. Maar een afdekongeval is juist een ongeval, dat veroorzaakt wordt door slecht zicht vanwege bijvoorbeeld afslaand verkeer. Aan de gemeente is gevraagd: Juist door het weghalen van de linksafstrook, waardoor auto's op de weg stil staan om af te slaan, wordt het uitzicht belemmerd en veroorzaak je dus mogelijk afdekongevallen. Het advies van dit bureau lijkt dus niet weldoordacht. Waarom wil de gemeente een verkeerssituatie aanpassen, die nu goed blijkt te werken? Een woordvoerder laat wten: ,,Het onderzoek kijkt naar de toekomstige situatie waarbij het verkeersaanbod groter wordt. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat het verkeer op de linksafstrook van de Alkemadelaan naar Dotterbloem of de rechtsafstrook van de Alkemadelaan naar de Dotterbloem zicht belemmert voor het verkeer komend van de Dotterbloem, wat kan leiden tot ongewenste situaties. Het verkeer komend vanaf de Dotterbloem zou daardoor de snelheid niet voldoende kunnen inschatten van het verkeer op de Alkemadelaan.''

En als er wel ongelukken dan wel aanrijdingen gebeuren; wordt de proef dan voortijdig opgeheven? De woordvoerder: ,,Mochten er ongelukken dan wel aanrijdingen gebeuren, dan wordt de proeft voortijd opgeheven.''