Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2019

Vijfjarenplan voor duurzaamheid


KAAG EN BRAASSEM – Voor 2025 moeten in Kaag en Braassem 193.000 zonnepanelen geplaatst worden op de daken van huizen. bedrijven en boerderijen. Dat is nodig, om in totaal 170 terajoule aan duurzame energie op te wekken. Dit is onderdeel van een vijfjarenplan, waar de gemeenteraad zich over buigt.

Het plaatsen van al die zonnepanelen op de huidige daken is onhaalbaar, omdat hier simpelweg niet genoeg ruimte voor is. En dus moet de gemeenteraad een keuze maken. Of er moeten zonnepanelenvelden komen, waarbij landbouwgrond ingeruild wordt voor zonneopwekweilanden, of er komen windturbines van zo’n 200 meter hoog in het open landschap van Kaag en Braassem. Daarnaast moeten de overheid, bedrijven en inwoners zelf ook nog 163 terajoule aan energie besparen, bijvoorbeeld door te investeren in betere isolatie van de huizen.

Wie hier geen geld voor heeft, hoeft in Kaag en Braassem niet te rekenen op een subsidiepotje. Hooguit kunnen mensen geld lenen om de die kosten te betalen. Geld dat ze later weer terug moeten betalen. ,,Het isoleren van huizen verdient z’n eigen geld terug door lagere energielasten’’, zo stelde een ambtenaar in een presentatie aan de raad. Na 2025 moet er nog veel meer duurzame energie opgewekt worden. Of dat ook gaat gebeuren met (veel) extra windmolens, of mogelijk via andere duurzaamheidsopwekmiddelen is nu nog niet bekend. De politiek hoopt, dat er de komende jaren nieuwe uitvindingen komen, die goedkoop ingevoerd kunnen worden en weinig invloed hebben op het landschap. Het gebruik van waterstof en thorium (groene kernenergie) staat nu nog teveel in de kinderschoenen, aldus de ambtenaar. In juli krijgen de gemeenteraadsleden een pakket aan maatregelen voorgeschoteld, zodat de gemeente Kaag en Braassem en haar inwoners ‘gestimuleerd’ worden om energie te besparen en op te wekken.