Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2019

Column


Knip

Deze week wilde ik het in mijn column hebben over het nieuwe vergadermodel van de gemeenteraad, waarde columnlezer. Dat ik jaren geleden al gewaarschuwd had over de invoering van het BOB-model en dat het een kwestie van tijd was, voordat de raadsleden over zouden stappen naar een nieuwe manier van vergaderen. Om dan af te kunnen sluiten met een ‘zie je wel’ opmerking.Maar dat ga ik niet doen. Er is namelijk een veel belangrijkere ontwikkeling, die inwoners in hun hart – en portemonnee – raakt. De gemeenteraad heeft vorig jaar namelijk, op initiatief van verantwoordelijk wethouder Petra van der Wereld, het besluit genomen dat iedere rioolaansluiting ook daadwerkelijk belast moet worden. ,,Als je een rioolaansluiting hebt, moet je er ook voor betalen’’, zo klonk het. Dat klinkt logisch, maar het heeft dramatische gevolgen voor stacaravanbezitters op camping De Drecht.

Tot vorig jaar betaalde de campingeigenaar 2.500 euro voor het beheren van de 300 daar aanwezige rioolaansluitingen. Nu worden de stacaravanners per stuk belast. Maar dan wordt die 2.500 euro niet door 300 gedeeld, zoals je zou verwachten. Iedere eigenaar van een stacaravan moet 271 euro betalen. Tel uit je winst voor de gemeente Kaag en Braassem: maar liefst 81.300 euro aan inkomsten kan wethouder Petra van der Wereld bijschrijven op haar gemeentelijke bankrekening. En dat van mensen, die vaak jarenlang gespaard hebben, om hun eigen stacaravannetje te kunnen kopen. Om zo even verlost te zijn van de werkdruk en spanningen in het dagelijkse leven.

Het is een grote schande, dat de gemeente deze maatregel heeft genomen. Even lekker 80.000 euro cashen over de hoofden van hardwerkende inwoners. En mogelijk is dit nog maar het topje van de ijsberg. Want hoeveel extra aansluitingen worden nu met een aanslag van 271 euro belast?! Als de gemeenteraad deze graaipraktijk niet aanpakt, zijn de raadsleden geen knip voor de neus waard.