Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Column


Hulde

Er is iets moois aan het ontstaan in deze gemeente, waarde columnlezer. Steeds meer inwoners pikken het niet meer, dat de gemeente rücksichtlos en zonder enige gene de ene na de andere bomengroep omhakt. Horizontaal snoeien, heet dat in ambtelijke termen.

Het is toch te gek voor woorden, dat wij van de overheid met ons allen onze huizen moeten aanpassen, van het gas af moeten en op allerlei gebieden onze mobiliteitsvrijheden worden ingeperkt, om de CO2 uitstoot omlaag te brengen. Terwijl diezelfde overheid honderden, duizenden, nee, tienduizenden bomen omkapt.

Hier in Oegstgeest weet men wel raad met bomen, die niet kunnen stemmen. 144 bomen moeten weg in zowel Nieuw Rhijngeest als de Oranjebuurt. Een hele rij monumentale bomen aan de Endegeesterlaan zijn verdwenen, net als prachtige bomen aan de Oude Rijnsburgerweg. En verder zijn haast alle bomen in deze gemeente vogelvrij – al is deze term hier niet zo op zijn plaats.

De gemeente verdedigt zich, door te zeggen dat gekapte bomen worden vervangen voor nieuwe exemplaren. Maar één volwassen monumentale boom haalt net zoveel CO2 uit de lucht als honderd jonge boompjes. Dus met iedere gekapte boom draagt de gemeente Oegstgeest bij aan een hogere CO2 uitstoot. En komt de gemeente dus niet het klimaatakkoord na.

De initiatiefnemers van de petitie ‘Red de prachtige bomen(diversiteit) van Oegstgeest’, die met meer dan 4.400 handtekeningen werd ondersteund (hulde hiervoor!), hebben recht op duidelijkheid. Het is natuurlijk al van de zotte, dat deze inwoners hun petitie niet eens tijdens de gemeenteraadsvergadering mochten indienen. Neen, dat gebeurde voorafgaand aan de raadsvergadering, dus heeft die petitie geen officiële waarde.


Veel symbolischer kan de houding van dit gemeentebestuur niet zijn tegenover mensen, die zich bekommeren om een groen Oegstgeest. ,,Prima dat u uw mening geeft, maar we doen er verder niets mee.’’ Genoeg is genoeg. Alle gemeenteraadsleden moeten nu kleur bekennen. En bij de eerstvolgende raadsvergadering bepalen, dat er gewoon geen boom meer gekapt mag worden. Als er bouw- of renovatieplannen zijn, dan moeten die maar zo aangepast worden, dat de bomen kunnen blijven staan.


En als dat niet gebeurt, val ons inwoners dan niet meer lastig met die praatjes over en maatregelen voor CO2-vermindering.