Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Gemeente AED-proof


KAAG EN BRAASSEM – Voor het eind van dit jaar moet de gemeente Kaag en Braassem een volledig dekkend AED-netwerk hebben. Dan hebben alle inwoners van de elf kernen binnen een afstand van 600 meter een AED (Automatische Externe Defibrillator) hangen. Zo kunnen hulpverleners deze apparaten snel (binnen zes minuten) gebruiken, wanneer iemand op straat een hartaanval krijgt.

Enkele leden van een ‘vrijwilligerswerkgroep’ hebben zich het afgelopen jaar ingezet, om dit doel te realiseren. Donderdag werd de zestiende AED opgehangen bij het gemeentehuis in Roelofarendsveen. Voorzitter Peter Koek laat weten, dat er al 130 AED’s zijn in deze gemeente. Maar die hangen vooral binnen; in afgesloten ruimtes. Dan gaat het vooral om bedrijven en sportverenigingen.

De gemeente Kaag en Braassem stelt speciale AED-kastjes ter beschikking, als bedrijven of inwoners geld beschikbaar stellen voor de aanschaf van die AED-instrumenten. Een aantal particuliere initiatieven om voldoende geld hiervoor in te zamelen, zijn al gelukt. Onder meer in Oude Wetering en in Roelofarendsveen; Noordeinde, Pieter van der Veldenstraat, Geestweg en op het Westeinde, bij de Franse brug. Een inwoners van Nieuwe Wetering heeft zoveel geld ingezameld via crowdfunding, dat daar maar liefst drie AED’s van gekocht kunnen worden.Dat die AED’s binnenkort door de hele gemeente hangen en gebruikt kunnen worden, is één ding. Maar er moeten ook inwoners zijn, die weten hoe de AED’s gebruikt kunnen worden. Daarom roept de Vrijwilligerswerkgroep inwoners op om zich aan te melden. Wie de cursus BHV (Bedrijfshulpverlener) heeft gevolgd, weet hoe hij met een AED om kan gaan. Maar ook bij de EHBO-verenigingen kunnen cursussen gevolgd worden. De kosten hiervoor kunnen vaak via de (aanvullende) verzekering teruggevraagd worden. Aanmelden voor zo’n cursus kan via: www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren