Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Ouders verantwoordelijk voor drankgebruik kinderen


KAAG EN BRAASSEM – Niet alleen de horecazaken moeten worden aangesproken op het alcoholgebruik onder minderjarigen. Ook hun ouders moeten de verantwoordelijkheid nemen, om hun kroost ervan te doordringen dat 18-minners NIX moeten gebruiken. Geen sigaretten, alcohol en andere drugs dus.

Het gemeentebestuur had samen met cafés en restaurants in Kaag en Braassem een ‘horecaconvenant’ opgesteld. Dit convenant is afgelopen, maar wordt niet vernieuwd. In plaats daarvan is er een werkgroep van horeca-ervaringsdeskundigen, die een nieuw plan bedenken. Aan het eind van dit jaar moet er een lijst van maatregelen komen voor het voorkomen van en handhaven op alcoholgebruik bij minderjarigen.

Niet alles is goed gegaan tijdens de periode, waarin het horecaconvenant werd uitgevoerd, zo blijkt uit ambtelijke stukken. ,, Het was een gewenningsperiode waarin niet direct de wettelijke boete van € 1360 werd opgelegd als er een foute constatering werd gedaan. Het bureau dat de aanbieding heeft gedaan, is halverwege het traject gestopt en is overgenomen door een ander bureau. De momenten van controle waren niet altijd even gelukkig gekozen en ook niet alle afgesproken controles waren uitgevoerd. De deelnemers waren niet allemaal even enthousiast over de uitvoering.’’

Van der Meer licht toe: ,,Het is een beetje topdown opgezet. Het besef en het probleem wordt nu meer gedeeld dor de horecaverstrekkers en de gemeenschap. Zo zou het moeten zijn. Je moet niet de boetes opleggen van boven en dan de boetes gaan ontwijken. Het probleem moet gedeeld worden.’’ En dus wordt gezocht naar een ‘nieuwe vorm van samenwerken’, waarbij de nadruk gelegd wordt op het voorkomen van alcoholgebruik en er dus minder gehandhaafd hoeft te worden.