Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Raad Nieuwkoop worstelt met inspraak


Nieuwkoop – Het burgerpanel van Nieuwkoop moet weer uit de mottenballen gehaald worden, maar dan moet de naam wel veranderen in ‘inwonerpanel’. En er komt een app waarmee inwoners kunnen reageren op bijvoorbeeld bouwplannen. Op deze manier moeten de raadsleden meer informatie krijgen, over wat hun kiezers allemaal willen.De politici breken zich al maanden het hoofd over één prangende vraag: ,,Wat voor raad willen we zijn?’’ En vooral: ,,Hoe moet dat dan gebeuren?” Het liefst zien de raadsleden, dat er voorafgaand aan iedere meningsvormende raad een inloopspreekhalfuur komt, zodat allerlei inwoners mogen komen praten over iets, dat hun bezig houdt. En presentaties van het college van burgemeester en wethouders mogen voortaan nog maar anderhalf uur duren.

Inwoners die graag mee willen praten, kunnen binnenkort een app downloaden van Citizens Lab. Met die app kun je enquetevragen beantwoorden en zelfs pushberichten krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je langs een bouwlocatie komt, dan weet die app dat je daar bent en krijg je de vraag wat voor pand jij daar op die grond wilt neerzetten.

Die nieuwe techniek is leuk, maar hoe staat het met eerdere initiatieven voor inwonerparticipatie, zoals het burgerpanel, wilde fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) weten. ,,Dat burgerpanel sterft een stille dood. Nu ga je iets nieuws beginnen. Ga het linken aan elkaar.’’ VVD-fractievoorzitter Tom de Kleer was het hier mee eens, maar onder één voorwaarde: ,,Noem het dan wel inwonerpanel en geen burgerpanel.’’ En dat inwoners een half uurtje de tijd krijgen om hun ideeën en klachten kenbaar te maken, vinden de raadsleden ook prima. Annette Pietersen (D66): ,,Laten we dat een paar keer proberen en kijken wat er gebeurt.’’