Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Werken aan AED netwerk


KAAG EN BRAASSEM – Een groep vrijwilligers heeft een droom; een dekkend netwerk van AED’s in Kaag en Braassem. AED’s zijn Automatische Externe Defibrillatoren en deze apparaatjes worden gebruikt om iemands hart weer aan de slag te krijgen. Vorige week werd de zestiende openbaar toegankelijke AED opgehangen bij het gemeentehuis in Roelofarendsveen. Met nog tien AED’s extra in de verschillende dorpskernen, woont bijna iedere inwoner binnen 600 meter van zo’n levensreddend apparaat.

In heel Kaag en Braassem staan overigens al 130 AED’s, maar die zijn tot nu toe vooral geplaatst bij bedrijven en (sport)instellingen. Waarvan de terreinen afgesloten zijn, als er bijvoorbeeld niet gewerkt of gesport wordt. En dat is lastig, als je een hartaanval krijgt en omstanders niet bij een AED kunnen. De vrijwilligersgroep bestaat uit onder meer Peter Koek (voorzitter), Ria Bouwmeester en Aad van der Meer. Het is hun levenswerk, om een gemeentelijk dekkend netwerk van AED’s te krijgen. Een aantal bedrijven heeft op hun initiatief toegezegd, om hun AED te verplaatsen naar een plekje buiten. De gemeente Kaag en Braassem betaalt daarbij de kosten voor een speciaal kastje, waarin die AED geplaatst kan worden.

De laatste AED zou aan het eind van dit jaar geplaatst moeten worden. Zodat alle inwoners op loopafstand van een AED wonen, met uitzondering van enkele plekken in het buitengebied. Er is nog één uitdaging; hoewel een AED gemakkelijk te bedienen is, hoopt de vrijwilligersgroep dat inwoners zich aanmelden om paraat te staan, als een AED in hun buurt moet worden ingezet. Dat kunnen mensen zijn, die al een BHV-certificaat hebben, maar het is ook mogelijk om een cursus te volgen.

In alle kernen zijn deze AED-burgerhulpverleners welkom. In de kernen Roelofarendsveen, Leimuiden en Woubrugge zijn al redelijk wat hulpverleners actief, maar met name in Rijnsaterwoude, Hoogmade, Kaag, Oud Ade en Rijpwetering zijn meer hulpverleners van harte welkom.

Voor meer informatie: www.hartslagnu.nl