Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

Elco Brinkman vertelt over zijn leven


RIJNSATERWOUDE - Elco Brinkman komt naar het Schoolhuis in Rijnsaterwoude om daar te praten over zijn nieuwe boek, waarin zijn leven beschreven wordt. In de jaren ’80 was Brinkman minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en hij leidde als fractievoorzitter het CDA richting de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 1994. Vlak voor de verkiezingsdag kondigde oud-leider Ruud Lubbers aan, dat hij niet op Brinkman, maar op de nummer 3 op de lijst (Ernst Hirsch Ballin) zou stemmen. Het bleek een politieke doodsteek; het CDA leed een historisch verlies en zakte van 54 naar 34 zetels en Brinkman trad af als fractievoorzitter.

Na zijn politieke carriere ging Brinkman het bedrijfsleven in, maar hij moest vervolgens vechten tegen de ziektes non-Hodgkin en kanker aan zijn speekselklieren. Hiervan hersteld, werd hij voorzitter van Bouwend Nederland en commissaris bij tabaksfabrikant Philip Morris. In 2006 riep de Erasmus Universiteit Rotterdam Brinkman uit tot ‘invloedrijkste bestuurder van Nederland’.

Nog even keerde Brinkman terug in de politiek; van 2011 tot en met 2019 zat hij in de Eerste Kamer. Brinkman is getrouwd met kunstschilderes Janneke Brinkman-Salentijn en op een dag bedacht hij, om een boek over zijn leven te schrijven. Dat boek, ‘Bouwen en Bewaren’ is nu verschenen en Brinkman komt naar Rijnsaterwoude om openlijk te vertellen over zijn leven en handelswijzen. Op woensdag 6 november wordt Brinkman in het Schoolhuis over zijn memoires geïnterviewd door Pieter Barnhoorn. Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar bij het Schoolhuis.