Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

Minder afval; hogere kosten


KAAG EN BRAASSEM – De gemeente moet 105.000 euro extra betalen, onder meer door het extra pmd- en gft-afval dat inwoners scheiden. Maar daar tegenover staat, dat er minder restafval aangeboden is.

Sterker nog; wanneer we de totale hoeveelheden aan restafval en herbruikbaar afval bij elkaar optellen, valt het eindtotaal aan kilo's veel lager uit; meer dan 400.000 kilogram minder. Hoe kan het, dat Cyclus dan toch hogere kosten in rekening brengt? Als je 400.000 kilo minder inzamelt, heb je toch minder kosten aan mensen en materieel?’’

Dat blijkt niet zo te zijn, laat een gemeentelijk woordvoerder weten. ,,Omdat er meer gft en pmd-afval wordt aangeboden, zijn de routes langer of meer en stijgt de inzet van personeel en materieel. De kosten voor de inzameling van restafval zijn gelijk gebleven, ondanks het feit dat inwoners minder restafval aanbieden. Veel inwoners kiezen er helaas toch nog voor, om een niet volledig gevulde container aan te bieden. Hierdoor worden de rijtijden van Cyclus niet korter.’’

Wanneer alle inwoners wachten met het aanbieden van die grijze container, tot die nokkievol zit, kan Cyclus kortere rondes rijden, zo hoopt de gemeentelijk woordvoerder. En uiteindelijk zou hierdoor de afvalstoffenheffing voor inwoners omlaag kunnen.