Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2019

Begin van een mooier Noorden


Noorden – Het gemeentebestuur van Nieuwkoop gaat 340.000 euro stoppen in het opknappen van het Dorpsplein van Noorden. De parkeerplaatsen daar worden breder, er komt meer groen en ’s avonds wordt het plein beter verlicht door nieuwe lantaarnpalen. Tegelijkertijd wordt het asfalt op de Simon van Capelweg vervangen door roodgekleurde klinkertjes; dat moet de snelheid van het verkeer tegengaan. Voetgangers kunnen dan ook volop gebruik maken van twee zebrapaden op die straat.

Het liefst hadden de plaatselijke ondernemers en de Dorpsraad de Koet gezien, dat er nog veel meer zou gebeuren in Noorden. Zoals de aanleg van een leuk haventje. En ook werd er begerig gekeken naar het kerkterrein: zoveel lege ruimte, die nauwelijks nog gebruikt wordt. Maar wethouder Guus Elkhuizen liet weten, dat dit terrein eigendom is van het kerkbestuur. Door de teruglopende belangstelling voor de kerken, bezinnen de RK-besturen in de wijde omgeving zich over de toekomst en het eventueel andere gebruik van hun bezit. Maar dat nadenken gaat nog minimaal vijf jaar duren. Dizzy Soederhuizen van dorpsraad De Koet opperde tijdens de raadsvergadering al een voorstel: ,,Maak van de kerk een uitkijktoren.’’ Maar SBN-voorvrouw Lizet Keijzers constateerde: ,,Als een eigenaar van een gebied niet wil meewerken, heeft het weinig zin om door te praten.’’ 

Elkhuizen besefte: ,,Het kan altijd mooier, beter en meer. Als dat plein een haven is, met een antiekachtige brug op de Simon van Capelweg; dat zou prachtig zijn, maar op dit moment is het niet haalbaar. Dit is een start van de verdere verbetering van de leefbaarheid van Noorden.’’ Met die uitspraak waren alle partijen het eens. ,,Dit is het maximaal haalbare’’, concludeerde SGP/ChristenUnie voorman Elias van Belzen. ,,Het Noorden is hiermee niet af, maar het begin is er’’, vulde Brent Wijshijer (CDA) aan.