Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

De duurzaamheidsstrijd begint


KAAG EN BRAASSEM – Over enkele maanden moeten de raadsleden van Kaag en Braassem kleur bekennen. Maandag 9 september krijgen ze namelijk een pakket aan duurzaamheidsmaatregelen voorgeschoteld tijdens een ‘specialistenavond’. En dan moet de politiek besluiten, hoe deze gemeente de komende jaren van het gas af gaat en energieneutraal wordt.

Het alleen vol leggen van de daken met zonnepanelen is bij lange na niet voldoende om de gemeente energieneutraal te maken. Het beter isoleren van huizen en bedrijven helpt wel in het omlaag brengen van het energieverbruik, maar ook dat is niet genoeg. Radicalere middelen moeten worden ingezet en dan wordt al snel gedacht aan windmolens en zonnepanelenvelden.

Het energieneutraal maken van de gemeente zal niet met een magisch toverstokje gebeuren. Nu al is duidelijk, dat de inwoners zelf maatregelen moet nemen en dat ze hier ook voor gaan opdraaien. Niet alle maatregelen worden de komende vijf jaar ingezet; in eerste instantie komt het vooral neer op energie besparen en op basis van vrijwilligheid de eigen daken vol leggen met zonnepanelen. Maar uiteindelijk zal de gemeenteraad een complete aanpak moeten bepalen, waarbij zowel de overheid als de inwoners concrete maatregelen moeten nemen om Kaag en Braassem energieneutraal te maken.