Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2019

Energieneutrale samenleving komt er aan


KAAG EN BRAASSEM – Tot 2025 zullen er nog geen grootschalige zonnepanelenvelden en windmolens verrijzen in de polder van het Groene Hart. Eerst moeten de inwoners en bedrijven de kans krijgen om hun woon- en kantoorruimtes beter te isoleren. En tegelijkertijd hun daken vol te leggen met zonnepanelen.

Maar de komende vijf jaren gaan de raadsleden wel degelijk vergaande besluiten nemen, zodat Kaag en Braassem bijdraagt aan het duurzame opwekken van 2,5 petajoule en energiebesparing van in totaal 2,5 petajoule. Vorig jaar liet Liesbeth Spies, lid van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland al weten: ,,2,5 petajoule staat gelijk aan dertig joekels van windmolens of heel veel hectares zonnevelden.'' De windmolens en zonnepanelenvelden kunnen niet midden in de stedelijke gebieden komen, dus wordt automatisch gekeken naar het buitengebied, waar nog veel ruimte is.

Op 9 september worden de raadsleden geïnformeerd over welke maatregelen de gemeente en de inwoners allemaal moeten nemen, om de eerste stappen naar een energieneutrale samenleving te gaan. De verwachting is, dat het de eerste vijf jaar vooral gaat om het ‘laaghangende fruit’; redelijk gemakkelijk te nemen maatregelen. Die de inwoners echter al wel geld kunnen gaan kosten. En vanaf daar blijft de duurzaamheidstrein almaar door rijden. Met de onvermijdelijke keuzes om windmolens en zonnepanelenvelden aan te leggen, om zo duurzame energie op te wekken.

Raadslid Gino Wesselman (D66) kan haast niet wachten: ,,We gaan beginnen! Eindelijk. We kijken uit naar de concrete maatregelen die later dit jaar op de agenda staan.’’ Raadslid Hans Klink (PRO): verzuchtte: ,,He he, daar gaan we. Het is goed, dat we inderdaad gaan inzetten op besparen en de komende vijf jaren gaan gebruiken om te discussiëren over belangrijke punten.’’ Voorlopig zijn CDA en VVD nog geen voorstander van het vol leggen van weilanden met zonnepanelen, zo lieten Johan Hoogendoorn en Jan van der Geest weten. Maar Klink vond: ,,Met een landschapsarchitect kunnen we kijken hoe windmolens en zonnepanelenvelden in ons landschap passen.’’