Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2019

‘Houd Leidseweg open voor fietsers’


OUD ADE > Als volgend jaar de Langebrug vervangen wordt, laat dat dan maar in een zo kort mogelijke tijd gebeuren. Maar zorg er wel voor, dat de fietsers nog van deze route gebruik kunnen maken. Dat is de opdracht die de inwoners van Oud Ade meegeven aan het gemeentebestuur. Tijdens de informatiebijeenkomst over de Langebrug was er donderdagavond een opmerkelijke eensgezindheid onder de dorpsbewoners.

Het was druk in het Dorpshuis; heel Oud Ade leek uitgelopen te zijn voor deze informatiebijeenkomst. Het gaat namelijk nogal ergens om; de Langebrug aan de Leidseweg is een van de verbindende levensaders van het dorp. Maar de betonnen brugpeilers rotten weg en er moet een vervangend exemplaar komen. Het bureau Nebest toonde vijf verschillende types bruggen, die geplaatst kunnen worden. En voor die varianten bruggen waren er in totaal nog eens 18 verschillende vormen en breedtes, waaruit de inwoners konden kiezen.

De meeste aanwezigen kozen voor de breedst mogelijke brug. Jan Nijland: ,,Maak die brug maar 13,30 meter breed, zodat het landbouwverkeer er overheen kan. Dat wordt namelijk ook steeds breder. Als je die brug nu te smal maakt, moet je hem later weer aanpassen.’’ Veel mensen waren verrast, dat een ‘korte periode om de brug te vervangen’ toch nog drie maanden gaat duren. Adriaan Otte laat namens Nebest weten, dat dit te maken heeft met de manier waarop de brug geproduceerd en geplaatst wordt. ,,Je kunt een brug maar deels prefabriceren, maar je moet ook nog de fundering helemaal opnieuw aanbrengen.’’

Als er inderdaad drie maanden lang geen verkeer over de Leidseweg kan rijden, dat moet het toch nog mogelijk blijven voor fietsers om via deze weg van Oud Ade richting Leiden te gaan. Gé de Jong: ,,Anders zijn  we wel heel erg afgesloten. De verbinding moet er blijven voor de fietsers; niet alleen de scholieren, maar ook de werkmensen. Anders kun je nergens heen.’’ Theo Witteman is het hier mee eens: ,,Zorg voor de fietsers voor een tijdelijke brug. Het kost geld, maar Oud Ade heeft een goede verbinding nodig.’’

Wethouder Yvonne Peters laat weten, dat ze de oproep voor een fietsbrug heeft gehoord, maar garandeert niet, dat die er ook daadwerkelijk komt. ,,Zo’n fietsbrug moet daar wel passen en of het veilig is voor de werkende mensen.’’ Welk type brug er ook komt, het is de bedoeling dat dit nieuwe exemplaar er in het derde kwartaal van 2020 ligt.