Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Jubileumprojecten gekozen

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem bestaat tien jaar, sinds de gemeenten Alkemade en Jacobswoude samengevoegd zijn. Om dit te vieren, konden inwoners van iedere kern bij de gemeente een idee indienen, om hun wijk of buurt te verbeteren. De beste tien ideeën kregen woensdagavond een ‘kernenbudget’ van 2.000 euro uitgereikt door burgemeester Marina van der Velde.

Meer dan veertig initiatieven zijn ingediend en tijdens de Europese verkiezingen van 23 mei konden de inwoners tegelijkertijd ook stemmen op het leukste idee. Ruim 3.000 mensen deden dat ook. De uitslag daarvan heeft meegeholpen in de uiteindelijke collegekeuze van de winnaars. Voorstellen voor een kunstwerk, picknicktafel en barbecuefeest vielen onder meer af. Burgemeester Marina van der Velde: ,,De belangrijkste randvoorwaarden zijn, dat het hele dorp wat aan het initiatief heeft en dat het zelfstandig uitgevoerd kan worden.’’

De winnende ideeën zijn heel divers. Zo krijgt Bilderdam insectenhotels bij de entrees van dat dorp. En Kaag mag zich niet alleen verheugen op een jeu de boulesbaan, maar ook de plaatsing van bloembakken, in de buurt van de veerpont. Leimuiden krijg een speeltoestel op het nieuwe plein van het Integraal Kind Centrum (IKC).

Bij het cultureel centrum in Nieuwe Wetering verschijnen duurzame lantaarnpalen en tussen Rijpwetering en Oud Ade worden de bermen met bloemen ingezaaid. Het dorp Rijnsaterwoude wordt opgesierd met een hek bij de dierenweide aan de slootkant. De bewoners van de aanleunwoningen in Oude Wetering genieten binnenkort van een zon-zitje én de tuin wordt opgeknapt. Veenders gaan oude veilingbanken aankopen en restaureren om opnieuw in gebruik te nemen voor de oude veiling. De inwoners en dorpsraad van Rijpwetering hebben nog geen uitgewerkt voorstel ingediend; hier wordt een initiatief later bepaald.

Alle winnaars waren blij met de 2.000 euro. Pie Dobbe nam namens Stichting Veense Veiling de cheque in ontvangst: ,,Ik droom er van, dat deze idyllische plek een ontmoetingsplek wordt voor de bewoners. We huren de afmijnzaal van de Heembouw en knappen deze op. De oude veilingbanken plaatsen we terug en met filmbeelden laten we mensen weten hoe het was. Bezoekers  kunnen ook zelf op de klok inkopen.

Het hardste applaus kreeg het idee van Jacqueline Grauwen, namens de Dierenweide Rijnsaterwoude: ,,De Dierenweide had al hekken om te zorgen dat de geiten niet ontsnappen. De vrijwilligers doen veel werk op de Dierenweide. De afgelopen twintig jaar zijn zeker tien jonge geitjes verdronken. Dit jaar waren er ook twee in de sloot gesprongen, maar gelukkig zijn ze er nog net op tijd uit gehaald. Om te zorgen dat mensen geen slapeloze nachten van de Dierenweide hebben, willen we het extra hek hier plaatsen. Het is heel sneu als die geitjes verdrinken.’’ Grauwen besloot: ,,Het is leuk dat we geld krijgen, maar ik ben vooral heel blij, dat we ruim 200 van de 300 stemmen hebben gekregen uit het dorp. De Dierenweide Rijnsaterwoude leeft!’’