Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Kernenbudget zorgt voor toevloed aan frisse ideeën


KAAG EN BRAASSEM – Alle dorpen in de gemeente Kaag en Braassem worden een stukje mooier. Om het tienjarig bestaan van de gemeente te vieren, geeft het college 2.000 euro per kern uit voor het realiseren van een mooi project. Inwoners konden de afgelopen maande ideeën indienen en woensdag 10 juli maakte burgemeester Marina van der Velde de winnaars bekend.

Aan plannen voor het verbeteren van de eigen leefomgeving ontbreekt het niet bij de inwoners; maar liefst 41 ideetjes werden geopperd. Hoewel het college van burgemeester en wethouders zelf de eindbeslissing mocht nemen over de winnende voorstellen, hebben ze de mening van de inwoners zwaar laten meewegen. Tijdens de Europese verkiezingen mochten stemmers namelijk met post-its aangeven, welk idee van hun dorp zij het beste vonden om in aanmerking te komen voor de 2.000 euro ‘Kernenbudget’.

Het is een gezellig samenzijn in het gemeentehuis, maar wanneer de burgemeester de microfoon pakt om de winnaars aan te kondigen, komt er toch een beetje spanning bij de aanwezigen. Van der Velde laat weten, dat de kern Bilderdam de meeste ideeën naar voren had gebracht. En dat er meer dan 3.000 stemmen zijn ingebracht door de inwoners op de ruim veertig ideeën. Om te kunnen winnen, moest zo’n idee wel voldoen aan enkele voorwaarden. De inwoners moeten het zelf kunnen uitvoeren en het hele dorp moet er ook wat aan hebben. De suggesties voor het houden van bijvoorbeeld een barbecuefeest vielen hierdoor af.

Per kern zijn dit de winnende ideeën: Insectenhotels in Bilderdam, een jeu de boulesbaan én bloembakken op Kaag en een speeltoestel bij het IKC in Leimuiden. Duurzame lantaarnpalen komen in Nieuwe Wetering en tussen Oud Ade en Rijpwetering worden de bermen met bloemzaden aangevuld. De dierenweide in Rijnsateroude krijgt een hek, zodat geitjes niet verdrinken en de bewoners van aanleunwoningen in Oude Wetering krijgen een zon-zitje. In Roelofarendsveen worden oude veilingbanken gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen.