Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2019

Nieuw kruispunt houdt gemoederen bezig


ROELOFARENDSVEEN – Nog altijd is niet duidelijk, hoe het kruispunt bij de Braassemdreef / Noordeinde er uit komt te zien. Omwonenden en weggebruikers klagen steen en been over de huidige gelijkwaardige kruising. Doordat iedereen voorrang heeft, lijkt de situatie onoverzichtelijk. De gemeente Kaag en Braassem heeft inwoners om ideeën gevraagd en deze zijn door het adviesbureau Sweco uitgewerkt in vijf concrete kruispuntvarianten.

Daar zit geen (mini)rotonde bij, omdat hier niet voldoende ruimte voor zou zijn, aldus Martin van der Kruijt van het adviesbureau. De variant, waarbij het verkeer voorrang krijgt op de Braassemdreef – Oeverdreef, heeft volgens dat bureau de meeste pluspunten. Hierbij is er voldoende ruimte voor het linksafslaand verkeer vanaf de Braassemdreef, komen er fietsstroken op de Braassemdreef en Oeverdreef en is er voor het verkeer een beperkte wachttijd. Het verhoogde kruispunt wordt dan rood ingekleurd, als teken dat het een ‘fietsdomein’ is. 

Maar ook andere opties zijn nog mogelijk. Zoals de mogelijkheid om het verkeer op het Noordeinde voorrang te verlenen. Van der Kruijt stelde wel: ,,De verkeersintensiteit is iets te hoog om deze variant toe te passen.’’ En ook het plaatsen van stoplichten blijft een mogelijkheid, al zal hierdoor de doorstroming wel verslechteren.

De toehoorders bleken enorm verdeeld te zijn over de geboden alternatieven. John van Rijn: ,,Ze moeten het verkeer voorrang geven op Noordeinde; dan ben je aan uitgaven al klaar met de aanschaf van een pot verf voor de haaientanden!’’ Hij verzucht: ,,Maar uiteindelijk kiezen ze toch voor de variant, waarbij de Braassemdreef voorrang krijgt. Want dat wil Heembouw en wie betaalt, die bepaalt.’’ Rob van Diemen gooit er nog een schepje bovenop: ,,Ik voorspel, dat ze over tien jaar een aantal mensen gaan uitkopen, die bij het kruispunt wonen. Dan is er alsnog voldoende ruimte voor de aanleg van een rotonde.’’

Wethouder Yvonne Peters laat weten, dat de gemeente nu in ieder geval niet van plan is om huizen te gaan kopen voor zo’n rotonde. Bovendien geeft de wethouder aan, dat ze een paar maanden nodig heeft om met een definitief voorstel naar de gemeenteraad te gaan. Dan wordt ook duidelijk, of een veel gedeelde wens van de aanwezige inwoners wordt vervuld: de komst van een zebrapad over de (voorrangs)weg Braassemdreef.