Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2019

‘No dig’ rioolreparatie


KAAG EN BRAASSEM – Met een nieuwe manier om riolen te repareren, hoopt de gemeente Kaag en Braassem veel geld te besparen. De komende vier jaren gaat het bedrijf G.M.D. Rioleringstechnieken BV uit Opheusden de huidige rioolpijpen zoveel mogelijk van binnenuit fixen.

Dat gebeurt met het zogeheten ‘relining’ systeem. Normaal gesproken moet een kapotte of gescheurde rioolbuis uitgegraven en vervangen worden. Dat kost veel tijd, geld en ook zijn hierdoor regelmatig wegen afgesloten. Met relining gaat er via een ingenieus blaassysteem een soort plastic kous aan de binnenkant van het riool. Die kous houdt alle residuën in de pijp binnenboord. Hierdoor wordt de levensduur van de riolering met vele jaren verlengd.

Wethouder Yvonne Peters is heel tevreden met dit zogeheten ‘No dig’ (niet graven) systeem. Al is het volgens haar niet het ei van Columbus, waarmee alle rioolpijpen tot in de eeuwigheid mee onderhouden kunnen worden. ,,Kleine verzakkingen kun je met relinen oplossen, maar op een bepaald moment houdt het op. Als een riool te slecht is, of te veel verzakt, moeten we toch de straten openbreken.’’ Rioleringstechnieken krijgt 2,1 miljoen euro om het werk tot 2023 uit te voeren, maar de gemeente hoopt dat met het ‘no dig’ systeem veel geld bespaard wordt. Garanties, dat hierdoor de rioolbelasting omlaag gaat, wilde Peters echter niet geven. ,,Het is niet ons doel om allemaal nieuwe riolen aan te leggen. Waar we kunnen relinen, doen we het. Het zou mooi zijn, als we er in slagen om 30% van de riolen te relinen.’’