Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juli 2019

Raad wil meer info over museasubsidie


Nieuwkoop – Een gemeentelijke subsidie van 15.000 euro voor de nieuwe Stichting Museumexploitatie; daar moet wel een officieel voorstel voor de gemeenteraad worden opgezet. Burgemeester Frans Buijserd liep te ver voor de raadstroepen uit, maar werd door Natuurlijk Nieuwkoop en D66 teruggefloten.

Er bestaat al een tijd de wens, dat alle musea in de gemeente Nieuwkoop moeten samenwerken. En een club van vrijwilligers, die bij de verschillende musea betrokken zijn, wil dit op gaan pakken. Buijserd wilde dit initiatief direct al belonen met een subsidie van 15.000 euro per jaar. Maar dat ging de raad donderdagavond te snel. Eerst moest de burgemeester maar een fatsoenlijk raadsvoorstel opstellen.

Buijserd reageerde lichtelijk verbolgen: ,,U wilt een raadsvoorstel. Dat vind ik een traditionele wijze van besturen. Een enthousiaste club van vrijwilligers is daar al een tijdje mee aan de gang. Dat zijn geen avonturiers, maar ze zijn er op deskundige en verantwoorde wijze mee bezig. Laat het dan aan die vrijwilligers over om dat in orde te krijgen. U wilt er nu verder in duiken, maar soms is het handiger om dit aan een groep vrijwilligers over te laten, in het kader van de moderne wijze van participatieve bestuurbaarheid.’’

Maar D66-fractievoorzitter Annette Pietersen wees er op, dat de samenwerking van de musea kan leiden tot mogelijke ongewenste effecten. ,,We hebben begrepen, dat er plannen zijn om de smederij op Zuideinde misschien te slopen en er een nieuwe woning neer te zetten. Om de opbrengsten hiervan te gebruiken voor het project. We willen mee praten over de mogelijke sloop van panden.’’ Een ruime meerderheid van de raad steunde dit voorstel. Alleen het CDA was tegen.