Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 augustus 2019

Beeldbepalend slopen


OUDE WETERING – Na vijf jaar strijd krijgt de eigenaar van de panden op Kerkstraat 1 en 2 in Oude Wetering dan toch zijn zin. De gebouwen mogen van het college van burgemeester en wethouders gesloopt worden.


De sloopwens bestond al langer bij de eigenaar, maar omdat deze huizen beeldbepalend waren, hield het college dit tegen. Gedurende de jaren raakten de gebouwen steeds verder in verval, maar de eigenaar weigerde om deze te herstellen. Ook een gemeentelijke dwangsom van 75.000 euro kon de man niet van gedachten laten veranderen.


Inmiddels zijn de huizen in een dermate slechte staat, dat het college de strijd heeft opgegeven. De gebouwen mogen gesloopt worden. Maar een eerder afgegeven bouwvergunning op dat terrein gaat de gemeente intrekken. Wethouder Petra van der Wereld: ,,De vergunning is afgegeven met als voorwaarde, dat de beeldbepalende gevels in stand worden gehouden.’’ Ze geeft toe, dat de eigenaar ,,een soort van zijn zin krijgt.’’ Maar de sloop van de panden is onvermijdelijk. Op meerdere plaatsen in de gevels van de panden zitten scheuren zitten en dat het pleisterwerk ontbreekt, ook bladdert het schilderwerk op meerdere plaatsen en laat dit los. ,, In het kader van de veiligheid moet het gesloopt worden. De muren staan op omvallen en dat kan gevaarlijk zijn voor de buren.’’


Deze hele kwestie heeft ook politieke gevolgen. Al jaren praat de gemeenteraad over de regelgeving voor de bescherming van historische gebouwen. Van der Wereld hoopt, dat de gemeenteraad binnenkort een besluit neemt over de vraag wat er moet gebeuren met het huidige gemeentelijke monumentenbeleid. Van VVD-wethouder Yvonne Peters mag het monumentenbeleid afgeschaft worden. Maar Van der Wereld staat er wat anders in: ,,Ik vind beeldbepalende panden over het algemeen erg mooi. Ik zou het jammer vinden als die allemaal zouden verdwijnen, omdat inwoners er wat anders mee willen doen.’’