Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Historie van het winkelcentrum Van der Hooplaan


AMSTELVEEN - In deze serie van zes delen neemt ondernemer Cor Mulder de lezers mee op een historische reis door zes decennia aan gebeurtenissen en evenementen van het winkelcentrum Van der Hooplaan. Dit winkelcentrum werd op 26 november 1959 officieel geopend en viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. Deze week: deel 3:

1979 – 1989 Wisseling van de wacht


JOEP DERKSEN


In de jaren ’80 vindt de wisseling van de wacht plaats. De wat oudere garde, die vanaf het begin in het winkelcentrum zat, zien we langzaam verdwijnen. Slager Vermeulen deed de zaak over aan zijn zoon Bart Vermeulen. Mevrouw Turkenburg gaf haar zaak aan haar zoon over. En Martha de Groot’s opvolger was haar dochter Loes de Groot, waarna eind jaren 70 haar man Cor Mulder in de zaak kwam.


Waar tegenwoordig de oudere generatie de jeugd nogal eens bijstaat met hand- en spandiensten, was dat in de jaren ’80 absoluut niet het geval. Zodra een kind de zaak overnam, gingen pa en ma achter de geraniums zitten. De jongere moest het zelf maar uitzoeken. Vaak ging dat goed, maar soms ook niet. Als winkelier moest je je continue aanpassen aan de veranderende trends. De consument eiste een meer gevarieerd aanbod, verse producten én kant-en-klare maaltijden.


De winkeliers onderling deden tot en met deze decade alles op hun eigen. Ze gingen vriendelijk met elkaar om, maar er was geen onderlinge communicatie of samenwerking. En af en toe vielen ondernemers weg, die het niet meer konden bolwerken. Gelukkig voor het winkelcentrum werd iedere keer een leeggevallen zaak opgevuld door een nieuwe enthousiaste ondernemer. De firma Trooster verdween en werd vervangen door Intersport; een winkel in sportbenodigdheden. Het winkelcentrum aan de Van der Hooplaan bleef floreren, waar andere centra in kansarme gebieden steeds meer teloorgingen.

De weg, die het winkelcentrum doorkliefde, bleek vooral voordelig; de winkels zaten op een zichtlocatie en iedere dag werden duizenden passanten tijdens het rijden er aan herinnerd, dat ze nog even boodschappen moesten halen.