Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Topdrukte bij Veilig Thuis


Nieuwkoop – Ieder jaar krijgt de organisatie Veilig Thuis tussen 160 en 180 meldingen uit Nieuwkoop. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die emotioneel of fysiek mishandeld worden. Maar ook om ouderen, die door hun kinderen of naasten onder druk gezet worden.


De afgelopen jaren is met name het aantal meldingen van kindermishandeling landelijk enorm toegenomen. Een reden hiervoor is, zo laat de directeur bij GGD Hollands Midden Sjaak de Gouw weten, dat niet alleen huisartsen verdachte situaties melden, maar ook scholen en opvangcentra. Landelijk steeg het aantal verdachte gevallen zelfs met 25%, maar de Gouw verwacht, dat het aantal meldingen in Nieuwkoop in 2020 op ongeveer hetzelfde niveau zal blijven.


De organisatie probeert mensen ook te helpen, nog voordat een kind geboren wordt. Zeker als er al opvoedproblemen zijn geweest met de oudere broertjes en zusjes. ,,Met rust en regelmaat voor ouder en kind is kans op mishandeling een stuk kleiner geworden.’’ Veilig Thuis gaat zelfs nog een stap verder, aldus De Gouw: ,,We proberen te voorkomen dat bepaalde doelgroepen niet zwanger raken, zoals prostituees.’’


Veilig Thuis helpt de slachtoffers om een betere toekomst te krijgen. Misstanden vinden vaak plaats bij vechtscheidingen en schuldsituaties. De Gouw: ,,Het effectief aanpakken van schuld geeft heel veel rust. Door de schuldstress gaan mensen namelijk afreageren op hun kinderen.’’