Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Wethouder door het stof vanwege tulpensteiger


‘Vertrouwen in bestuur heeft een deuk opgelopen’


Roelofarendsveen – Wethouder Petra van der Wereld (SVKB) ging woensdagavond volledig door het stof voor de raadsleden van Kaag en Braassem. De onaangekondigde komst van een dertig meter lange steiger aan de Galgekade in de Braassem leidde tot grote ophef onder de omwonenden, die hierover niet waren geïnformeerd. Tijdens een overhaast ingelaste inwonersbijeenkomst bood Van der Wereld al haar excuses aan richting de inwoners en nu deed ze dat nogmaals naar de raadsleden.


Van der Wereld: ,,Ik betreur de ontstane onrust. Dingen hadden anders gekund en gemoeten. Ik baal hier echt van.’’ Maar dat wil niet zeggen, dat de wethouder het hele plan om een op een tulp lijkende steiger af te schieten. Ze wees op de wens van de raad voor het realiseren van ‘intensieve recreatiemogelijkheden’ langs Braassemermeer; zoals de Braassemboulevard. De gemeente Kaag en Braassem krijgt wat extra uitstel om de steiger alsnog te realiseren en die tijd kan gebruikt worden om de omwonenden alsnog naar hun mening te vragen.


De kritiek op de wethouder van de raadsleden was niet mals. ,,In dit dossier wordt fout op fout gestapeld’’, aldus Nick van Egmond (D66). Anja de Rijk (CDA) somde een aantal fouten op. ,,De omwonenden zijn niet goed geïnformeerd en er was geen toestemming van het Rijksvastgoed om die steiger daar te plaatsen. Het vertrouwen in dit openbaar bestuur heeft wat ons betreft een deuk opgelopen.’’ Van der Wereld liet weten, dat het Rijksvastgoed alsnog op 2 oktober toestemming had gegeven voor de komst van die steiger.


Hans Klink (PRO) was milder: ,,Het is goed dat u toegeeft dat er fouten zijn gemaakt.’’ Ook Ger van Emmerik (SVKB) waarschuwde de wethouder: ,,In het kader van participatie was het onvoldoende.’’ Jan van der Geest (VVD) vergeleek de wethouder met Willem Alexander: Maxima zei indertijd: ‘Hij was een beetje dom’. Daarna is Willem Alexander mateloos populair geworden, dus dat kan nog kantelen.’’


De omwonenden lijken er overigens weinig mee op te schieten. Er wordt weliswaar een ‘participatietraject’ begonnen met de omwonenden. Maar de raad lijkt unaniem in haar wens om een intensieve recreatiezone langs de Braassem te realiseren. En daar hoort dan waarschijnlijk ook een op een tulp lijkende steiger bij. Van der Geest: ,,Het is niet zo, dat we het plan overboord geven, nu er veel kritiek is. Dat zou niet terecht zijn met de keuzes die eerder gemaakt zijn.’’ Omwonende Bastiaan van Nunen ziet de bui al hangen; ,,Meent de gemeente het excuses? Zal dit wel tot echte wijzigingen leiden?’’ Wethouder Van der Wereld bevestigde: ,,We gaan met het plan door; we gaan praten met de inwoners over de uitkijksteiger en dan gaat het over de hoek, de kleur en de aanpassingen van de hoogte.’’ Toch gaat de wethouder nogmaals kijken naar mogelijkheden om het plan aan te passen. De inwoners worden hier bij betrokken. 

John Willemsen is voorzitter van Kaag en Braassem promotie. Hij sprak op persoonlijke titel, toen hij de oplossing had voor deze kwestie: ,,Het is zonde om een serieuze subsidie aan ons voorbij te laten gaan. Als het op deze locatie niet lukt, mag die tulpensteiger ook bij mij voor de deur.’’