Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Wonen en werken in Den Weeligenberg


HILLEGOM – Den Weeligenberg is zoveel meer dan een verpleeghuis voor mensen met dementie en/of psychiatrische problemen: is dit een plek waar zij fijn en veilig kunnen wonen. Het pand aan de Nieuweweg is compleet vernieuwd; de grote afdelingen zijn vervangen voor kleine woongroepen, met elk hun eigen sfeer en waarin elke bewoner een eigen slaapkamer met sanitair heeft. Voor wie zichzelf nog redelijk kan redden, zijn er fraaie appartementen beschikbaar buiten de woongroepen.


JOEP DERKSEN


Het personeel van Den Weeligenberg heeft één hoofdmotto: ‘Samen het leven zo prettig mogelijk maken’ en dat is waarom Wendy Schoneveld, Eerste Verantwoordelijk Begeleider (EVB), iedere dag geniet van haar werk. Hier maak je immers het verschil voor mensen, die extra ondersteuning nodig hebben.


Bij Den Weeligenberg kunnen de bewoners zich vrij door het hele gebouw en de tuin bewegen. Je komt er van alles tegen: bijvoorbeeld een sportzaal, bioscoop, boerderijtje met dieren. In de prachtige activiteitenruimtes zijn dagelijks activiteiten. In de centrale hal staat een jukebox die voor gezelligheid zorgt.


Schoneveld: “Al 33 jaar werk ik met veel plezier in Den Weeligenberg. Juist het omgaan met mensen met een dementie en later met jongdementerenden, mensen met niet aangeboren hersenletsel en psychiatrische aandoeningen geeft me voldoening. Een nieuwe doelgroep is steeds weer een nieuwe uitdaging.’’


Schoneveld: “Met onze collega’s zetten ons iedere dag in om onze mensen een zo fijn mogelijk thuis te bieden. Door persoonlijk contact zoeken we naar wat voor de bewoner echt belangrijk is en daar willen we zoveel mogelijk aan tegemoet komen om hun een veilige en warme omgeving te bieden.
Als medewerker is het geweldig om te zien hoe bewoners soms na hun aankomst helemaal opbloeien vanwege de aandacht die ze krijgen en de ruimte om zichzelf te mogen zijn. Persoonlijke aandacht is waar het allemaal om gaat!”


Op elke woongroep werkt een klein, vast team dat samen met de bewoners een eigen huishouden voert. Ook voor de losse appartementen is een team beschikbaar. ,,Om voor zoveel mogelijk continuïteit te zorgen, hebben we zelfs een eigen flexpooltje. Hierdoor hebben we zelden te maken met uitzendkrachten.’’


In Den Weeligenberg zijn ook nog een afdeling voor acute opname voor mensen met de diagnose dementie en een afdeling voor ‘bijzonder wonen’. Hier wonen mensen die door hun gedrag extra aandacht nodig hebben bij het wonen.


,,Wij kunnen nog heel wat collega’s gebruiken! We hebben plaats voor gediplomeerde collega’s (niveau 2, 3 en 4), maar zijn ook een zeer geschikte plek voor mensen met een zorgambitie die bereid om een opleiding te gaan doen!’’


Schoneveld: “Ben je geïnteresseerd geraakt door mijn verhaal? Solliciteer dan!”


Woonzorgcentrum Den Weeligenberg, Nieuweweg 1, 2182 BP Hillegom, T: 023 891 1800, E: info@zorgbalans.nl, W: www.zorgbalans.nl/zorglocatie/den-weeligenberg.