Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

Boetes tegen weggeven nepwapens


KAAG EN BRAASSEM – Kermisexploitanten die nepwapens weggeven, kunnen volgend jaar rekenen op forse boetes. En campinghouders moeten voortaan schriftelijk bijhouden, wie er ’s nachts op hun terrein verblijven. Dit zijn twee van de wijzigingen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) die het college van burgemeester en wethouders aan de raad voorlegt.

De APV is een overzicht van regels, waaraan inwoners en bedrijven moeten voldoen. De nepwapens, die bij de kermis als prijs worden weggegeven, is de handhavers al jaren een doorn in het oog. Tot nu toe is de enige maatregel, die genomen kan worden tegen een nepwapenuitdeler, dat deze kermisklant het jaar er op niet meer aanwezig kan zijn. Maar dat vindt het gemeentebestuur een te zware straf. Daarom komt in de APV te staan, dat als er nepwapens in de kermiswagen liggen, de gemeente een boete kan opleggen.

Eigenaren van campings moeten meer administratieve werkzaamheden op zich nemen. Als de raad hier mee instemt, moeten zij voortaan een nachtregister bijhouden. Burgemeester Marina van der Velde licht toe; ,,Het geldt voor alle plekken, waar mensen overnachten, zoals vaste campings. In Nederland blijkt, dat die plekken populair zijn voor bijvoorbeeld motorbendes. Zij installeren zich daar, omdat ze hun clubhuizen kwijt raken.’’ De burgemeester wil een waterbedeffect voorkomen, zodat criminelen niet vanuit de omgeving richting Kaag en Braassem trekken: ,,Net als de gemeenten om ons heen voeren wij dit nachtregister in’’.

Een verbod op shishalounges komt er nog niet in Kaag en Braassem. ,,Die dreiging is hier niet aan de orde. Tegen de tijd, dat we het idee krijgen, dat zo’n verbod nuttig is, nemen we het in de APV op.’’ In de toekomst krijgen eigenaren van kapperszaken en ondernemers in de autobranche wel een vergunningsplicht. De burgemeester: ,,Als maatschappij krijgen we door, dat deze zaken als witwasplek gebruikt worden. Met het verkrijgen van de vergunning en exploitatieplicht maakt het voor ons als gemeente gemakkelijker om het gedrag van de eigenaren en exploitanten na te kunnen gaan.’’