Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Elco Brinkman presenteert boek


RIJNSATERWOUDE – 1994 was een persoonlijk rampjaar voor toenmalig CDA-partijvoorzitter Elco Brinkman en hij heeft gedurende zijn leven altijd zijn werk boven zijn kinderen gesteld. Spijt van zijn steun aan de sigarettenlobby heeft Brinkman niet. Dat kregen de circa dertig belangstellenden woensdag 6 november in het Schoolhuis te horen van Brinkman zelf.

Hij presenteerde zijn boek ‘Bouwen en bewaren’ en sprak over de ziekte kanker, waar hij twee keer een strijd tegen moest leveren. Juist die ziekte zette hem er toe aan om dit boek te schrijven: ,,Ik moest mijn gedachten verzetten.’’ Huisarts Pieter Barnhoorn interviewde Brinkman en hij schroomde niet om lastige vragen te stellen. ,,Hoe kan het, dat je zelf kanker hebt gehad en dat jij jezelf toch hebt ingezet als commissaris voor de sigarettenindustrie?’’ Brinkman erkende, dat er een ‘risico voor de gebruikers’ is, maar stelde: ,,Aan roken verdient de staat heel veel. En het is een legaal product. Zo’n fabriek heeft er recht op om in Nederland serieus genomen te worden in het gesprek. Je mag mensen assisteren, niet om de staat te misleiden, maar we moeten wel scherp blijven redeneren op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen.’’ Brinkman is ook commissaris geweest bij de chemische fabriek Dupont, die veel in het nieuws kwam vanwege de milieuvervuilingen, die dit bedrijf veroorzaakt.

Hij blikte terug op zijn leven: ,,Ik ben nog steeds gelukkig getrouwd, maar Janneke wilde en kon een groot deel van het huishouden en kinderen op zich nemen. Als een kind ging sporten, zat ik met mijn loodgieterstas in de kantine, om allerlei documenten te lezen. Ik ben geen leuke vader geweest, maar de kinderen komen nog steeds thuis. Ik ben nu grootvader. Ik had er meer van moeten genieten, maar zo is het niet gegaan.’’

Tegenwoordig is Brinkman ambassadeur voor een project voor de herbestemming van kerkgebouwen. Vindt hij, dat je een afgebrande kerk opnieuw moet opbouwen, of kun je de ontstane ruimte beter gebruiken voor de bouw van sociale woningen voor jongeren? Bij het beantwoorden van deze vraag kwam de politicus naar boven: ,,De lokale gemeenschap moet meebeslissen over deze vraag. Ga je een kerk primair opbouwen vanwege de religieuze functie, of doe je dat in combinatie met andere activiteiten?’’