Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

‘Terug naar de tekentafel voor oplossing stikstofprobleem’


KAAG EN BRAASSEM – Het partijcongres van het CDA heeft een ‘resolutie’ over het stikstofprobleem aangenomen, die door de CDA-afdeling Kaag en Braassem was opgesteld. In dat voorstel roept gemeenteraadslidThijs Mooren op om niet nu al drastische maatregelen te nemen, maar dat de bestuurders terug moeten naar de tekentafel.

Mooren wees de CDA-leden er op, dat de huidige normen om 160 ‘Natura2000 gebieden’ te beschermen, veel te scherp zijn. Er moet een ‘integraal plan komen, waarmee op basis van betrouwbare meetgegevens en realistische grenswaarden bekeken wordt welke doelen haalbaar zijn voor de bescherming van die natuurgebieden’. Het inkrimpen of samenvoegen van kleinere natuurgebieden blijft daarbij een optie.

Mooren: ,,Artikel 6 van de Habitat richtlijn is streng uitgelegd en daarbij is enkel het aspect van de negatieve effecten voor Natura 2000 meegenomen. Maar in dat artikel staat ook, dat de natuurbeschermingsmaatregelen wel moeten passen in de sociaal-economische en cultuurhistorische omgeving. Dat evenwicht is nu ver te zoeken.’’

De regering moet nu pas op de plaats houden. ,,Korte termijn maatregelen zoals door de minister van Landbouw zijn voorgesteld, zullen niet voor balans zorgen. Er worden namelijk regels opgelegd aan slechts één sector (de agrarische, red.). Er moet een lange termijn oplossing komen waarbij alle sectoren een bijdrage leveren: woningbouw, infrastructuur, luchtvaart, industrie, beschermde natuur en ook agrariërs. Dit kan alleen als wij pas op de plaats maken en een totaalplan voor heel Nederland ontwerpen, dat is afgestemd op de Europese buren: terug naar de tekentafel.’’ Het voorstel van CDA Kaag en Braassem werd door zeven andere afdelingen gesteund en behaalde een meerderheid. Hierdoor moet de landelijke CDA-top aan de slag met dit voorstel van CDA Kaag en Braassem.