Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Grootschalige huisvesting


Nu ook voor arbeidsmigranten uit andere gemeenten

KAAG EN BRAASSEM – Een van de voorwaarden van de gemeenteraad om in te stemmen met de mogelijkheid voor grootschalige woningbouw voor arbeidsmigranten, was dat deze woningen bestemd waren voor de ‘eigen’ arbeidsmigranten, die ook in deze gemeente werken. Maar het college van burgemeester en wethouders laat die voorwaarde nu vallen.

Die voorwaarde blijkt namelijk een belemmering te zijn voor de wens van bedrijven, om verdere woningbouw voor arbeidsmigranten mogelijk te maken. Wethouder Floris Schoonderwoerd kondigt aan: ,,De huisvesting van arbeidsmigranten in glastuinbouwgebied hoeft niet alleen voor migranten, die in die gebieden werken. We gaan het beleid verruimen, zodat ook arbeidsmigranten hier kunnen wonen, die werken in de omliggende gemeenten.’’ Dan gaat het om arbeidsmigranten uit Alphen, Nieuwkoop, Leiderdorp, Haarlemmermeer en Teylingen.

Nu Kaag en Braassem deze voortrekkersrol neemt, loopt het gemeentebestuur dan niet het risico, dat deze gemeente een magneet wordt voor ondernemingen om hier grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren? Zodat de omliggende gemeenten denken: ,,Dan hoeven wij wat minder huisvesting te realiseren, want het gebeurt toch al in Kaag en Braassem’’? Schoonderwoerd is daar niet bang voor. ,,We zullen nog veel meer arbeidsmigranten krijgen en dus is er veel meer woningbouw nodig. We lossen niet de sores op van andere gemeenten. Elke gemeente is hier mee bezig. Al die mensen maken ook gebruik van onze voorzieningen. Als we hen kunnen registreren, krijgen we als gemeente vanuit het gemeentefonds een bijdrage.’’

De wethouder hekelt de mensen, die kritiek hebben op de realisatie van huisvesting voor arbeidsmigranten. ,,Als we arbeidsmigranten niet willen, moeten we accepteren dat onze levensstandaard een heel stukje achteruit boert. Met spandoeken verven gaan we deze ontwikkeling niet tegenhouden.’’